Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi zakon stupio na snagu

Obradović: Federacija BiH oblast prostornih podataka regulirala zakonom

obradovic (1)

Svaki subjekt, institucija i tijelo su vlasnici svojih podataka i posebnim ugovorom o dijeljenju reguliraju se prava i obaveze

Novi Zakon o infrastrukturi prostornih podataka stupio je na snagu u Federaciji BiH, u kojoj postoje 54 institucije, koje proizvode prostorne podatke i 109 izvora prostornih podataka.

Sve institucije morat će da rade na svojim podacima, da prije svega budu u digitalnom obliku i da budu modelirani u skladu s međunarodnim standardima.

– Sa navedenim zakonom se pokušava napraviti infrastruktura – jedna mreža između svih institucija, organa i pravnih subjekata koji proizvode informacije. Zakon se bavi pravilima od samog prikupljanja, održavanja i dijeljenja prostornih podataka – izjavio je Feni direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove i predsjedavajući Vijeća za infrastrukturu prostornih podataka Željko Obradović.

Zakonom se uređuju pravila za osnivanje, održavanje i razvoj infrastrukture prostornih podataka (IPP-a) FBiH, njen sadržaj, kao i uspostava i nadležnost tijela IPP-a FBiH.

Svaki subjekt, institucija i tijelo su vlasnici svojih podataka i posebnim ugovorom o dijeljenju reguliraju se prava i obaveze.

Prostorni podaci u širem smislu predstavljaju podatke koje je moguće izravno ili neizravno povezati sa lokacijom. Prema istraživanjima, prostornu komponentu ima više od 80 posto ukupnih informacija.

– Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove u posljednje vrijeme puno radi na podacima za koje je odgovorna. Točni, sigurni i pouzdani podaci su osnovica ne samo za sektor zemljišne administracije nego i za ukupno gospodarstvo – rekao je Obradović.

Navodi da je osnovica za izradu ovoga Zakona bila Direktiva Evropskog parlamenta iz 2007. godine koja regulira uspostavu IPP u Evropskoj uniji ali su se koristila iskustva posebno nordijskih zemalja, kao i Slovenije i Hrvatske.

Do donošenje Zakona u FBiH područje infrastrukture prostornih podataka bilo je regulirano Uredbom o IPP-u iz 2014 godine.

Usvojena je Strategija o IPP-u i oformljeno je Vijeće za infrastrukturu prostornih podataka. Instaliran je i Geoportal – preglednik IPP-a FBiH i već je 13 setova podataka harmonizirano i postavljeno na Geoportal.

Urađen je Registar subjekata IPP-a i Registar izvora podataka IPP-a u Federaciji BiH.

– Uzimajući u obzir značaj IPP-a za gospodarski razvoj FBiH i proces pristupanja EU, evidentna je bila potreba da se ovo područje regulira propisom zakonske snage – poručio je Obradović.