OSCE i UNODC

Obuka za instruktore u svrhu unapređenja sposobnosti BiH da se suprotstavi finansiranju terorizma

osce bih

Ovaj modul obuke za instruktore predstavlja dio višegodišnjeg programa obuke OSCE-a i UNODC-a, finansiranog od strane SAD-a, na temu suprotstavljanja finansiranju terorizma, koji se provodi u BiH, čiji je cilj da unaprijedi kapacitete domaćih aktera da otkriju i bore se protiv finansiranja terorizma, kao i da povećaju nivo poštovanja međunarodnih obaveza i standarda u ovoj oblasti

Trodnevna obuka za instruktore fokusirana na unapređenje vještina zvaničnika iz Bosne i Hercegovine (BiH) da ometu djelovanje terorističkih grupa putem primjene finansijskih tehnika je završena 19. oktobra 2022. godine u Beču. OSCE-ov Odjel za transnacionalne prijetnje je organizovao ovu inicijativu kao dio tekućeg programa obuke o suprotstavljanju finansiranju terorizma, u saradnji sa Uredom Ujedinjenih nacija za borbu protiv droga i kriminala (UNODC) te uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Tim od osam instruktora iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policije Brčko Distrikta je prilagodio materijal za obuku, uključujući opširan scenario praktičnih vježbi, domaćem kontekstu zajedno sa OSCE-ovim stručnjacima iz oblasti održavanja obuka. Taj interresorni tim je, pored toga, pripremio održavanje ove obuke, kojom se razmatra „poslovni model“ terorističkih grupa, i predstavio alate u svrhu osmišljavanja odgovarajućih strategija ometanja njihovog djelovanja.

Ivana Veselčić, pomoćnica ministra u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, se obratila ovoj grupi instruktora tokom uvodne sesije i još jednom naglasila važnu ulogu koju OSCE igra u suprotstavljanu finansiranju terorizma u državi. Istakla je tekuću podršku u procesu izrade procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, izrade Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, podizanja svijesti o sprečavanju zloupotreba nevladinog sektora za finansiranje terorizma, kao i regionalnu saradnju u provedbi finansijskih sankcija.

Ovaj modul obuke za instruktore predstavlja dio višegodišnjeg programa obuke OSCE-a i UNODC-a, finansiranog od strane Sjedinjenih Američkih Država, na temu suprotstavljanja finansiranju terorizma, koji se provodi u Bosni i Hercegovini, čiji je cilj da unaprijedi kapacitete domaćih aktera da otkriju i bore se protiv finansiranja terorizma, kao i da povećaju nivo poštovanja međunarodnih obaveza i standarda u ovoj oblasti. Te obaveze i standardi uključuju relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, standarde Grupe za finansijsku akciju (FATF) koji se odnose na pranje novca, UN-ove norme i obaveze država članica OSCE-a kojima se promoviše pristup zaštite ljudskih prava prilikom suprotstavljanja finansiranju terorizma.