Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba saznaje

Obustavljaju se radovi na najvećem gradilištu autoputa u FBiH!?

vranduk-ponirak autoceste fbih
Foto: Autoceste FBiH

Autoceste FBiH poslale su izvođaču radova, kompaniji Azvirt, instrukciju da obustave radove na dionici Vranduk – Ponirak koja je trebala biti završena još u augustu 2021.

Uprava Autocesta FBiH, kako saznaje Fokus.ba iz više izvora, uputila je dopis glavnom izvođaču radova na dionici autoputa Vranduk – Ponirak, azerbejdžanskoj kompaniji Azvirt LLC, koja je na ovoj dionici zajedno u konzorciju sa širokobriješkim Heringom, da privremeno obustavi radove na ovoj dionici. Ovo je trenutno jedno od najvećih gradilišta, ako ne i najveće na Koridoru 5C na području Federacije BiH.

vranduk ponirak
Foto: Autoceste FBiH

Prema ovoj informaciji, koja nam je za sada nezvanično potvrđena, Autoceste FBiH na čijem čelu je direktor Denis Lasić, od Azvirta su tražile da zaključno s jučerašnjim danom (22. august) prekine sa izvođenjem radova, i to uz obrazloženje da nije spremna revizija projekta za sektore dionice koju tek treba početi graditi.

Malverzacije i istraga

Kako nam je rečeno, Azvirt mora postupiti po ovoj instrukciji Autocesta FBiH koje su u cijelom procesu investitor. Inače, riječ je o dionici koja je do sada najviše glavobolja zadavala Autocestama, a o kojoj je u kontekstu malverzacija u više navrata pisao Fokus.

Nakon pisanja Fokusa o nezakonitostima, Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona pokrenulo je istragu u ovom predmetu.

Podsjetimo, prema pisanju našeg portala, na ovoj dionici došlo je do enormne eksplozije troškova, odnosno, kako je proisteklo iz zvaničnih dokumenata koje smo dobili u Autocestama, svjesnog napumpavanja troškova kako bi se za pojedine priskrbila višemilionska korist.

Zbog te činjenice, vrh države, odnosno Vijeće ministara BiH moralo je donositi odluke o dodatnom zaduženju od 25 miliona eura. Kako smo uspjeli saznati, najnovija instrukcija Autocesta FBiH prema Azvirtu da privremeno obustavi radove ima veze i s određenim nedostatkom finansija za nastavak ovog projekta.

Vranduk-Ponirak autoceste fbih
Foto: Autoceste FBiH

Fokus se zvaničnim upitom obratio Autocestama FBiH o ovome problemu, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor. Ukoliko ga dobijemo, objavit ćemo ga u novom tekstu. Iz Azvirta nam nisu mogli dati zvaničnu izjavu zbog ugovornog odnosa s Autocestama FBiH.

Saznali smo, pak, da se traži obustava radova na ovoj dionici u trajanju od nekoliko mjeseci, što je samo po sebi zabrinjavajuće uzme li se u obzir da su na dionici Vranduk – Ponirak uveliko eklatantno prekoračeni rokovi.

Rješenje o diskvalifikaciji

Naime, ova dionica trebala je biti završena još u augustu 2021. godine! Umjesto toga, prema posljednjoj objavljenoj informaciji na web-stranici Autocesta FBiH od 28. jula, stoji da je još uvijek u toku izgradnja hidroizolacije na galeriji ulaznog portala lijeve tunelske cijevi, zatim regulacija potoka iznad galerije ulaznog portala desne tunelske cijevi, radovi na izradi tamponskog sloja armiranog nasipa i gabiona, kao i radovi na iskopu i zaštiti kosina u dužini od 920 metara trase.

Treba, također, naglasiti da je bivša Uprava Autocesta FBiH na čelu s Elmedinom Voloderom još u maju ove godine donijela rješenje o diskvalifikaciji kompanije Azvirt koja podrazumijeva zabranu učešća na svim tenderima i bilo kakvim drugim poslovima u kojima je JP Autoceste FBiH investitor. Zabrana se odnosi na period od dvije godine, ne uzimajući u obzir tekuće ugovore za građenja, dakle, samim time ni dionicu Vranduk – Ponirak.

autoceste fbih
Faksimil rješenja Autocesta iz maja ove godine o diskvalifikaciji Azvirta

U spomenutom rješenju, koje je u posjedu Fokusa, stoji da je Azvirt kršio ugovor o izgradnji Mosta „Počitelj“ u smislu neovlašteno angažiranje podizvođača radova (firmu Hering) na izgradnji rasponske konstrukcije mosta. Iz istog razloga, o čemu je pisao Fokus, diskvalificirane su još dvije kineske kompanije koje su zajedno s Azvirtom bile u konzorciju, odnosno glavni izvođači radova na Mostu „Počitelj“.

vranduk ponirak grafika