Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Granična policija BiH

Obustavljen promet na Graničnom prelazu Orašje, na Izačiću promet samo jednom trakom

orašje granica blokada
Foto: Radio Orašje/Fena

S obzirom na to da se očekuju veće gužve tokom vikenda, putnici se mole za strpljenje te im se savjetuje da koriste alternativne granične prijelaze umjesto navedenih

Granična policija BiH u petak je zaprimila informaciju od MUP-a Republike Hrvatske da će se na Međunarodnom graničnom prijelazu Izačić – Ličko Petrovo Selo, do daljnjeg, prometovati jednom trakom prilikom prelaska državne granice.

“Ujedno, obavještavamo javnost da je, radi protesta, trenutno obustavljen promet na Međunarodnom graničnom prijelazu Orašje”, naveli su iz Granične policije BiH.

S obzirom na to da se očekuju veće gužve tokom vikenda, putnici se mole za strpljenje te im se savjetuje da koriste alternativne granične prijelaze umjesto navedenih.

Poljoprivrednici blokirali Granični prijelaz Orašje-Županja

Granični prijelaz Orašje – Županja blokiran je od 10 sati od strane poljoprivrednika koji od jučer protestuju na magistralnoj cesti Orašje-Tuzla.

Na to ih je nagnalo, istaknuli su poljoprivrednici, brojni problemi s kojima se suočavaju uoči jesenske sjetve.

Naime, kako javlja Radio Orašje, Udruga poljoprivrednika “Orašje” odlučila se na ovu nepopularnu mjeru jer obećane federalne potpore za pšenicu rod 2022/2023 nisu isplaćene.

– Za ovogodišnji urod obećane su nam potpore od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 400 do 600 maraka po posijanom hektru pšenice i dokle god taj novac ne bude na računima poljoprivrednika, ostajemo na protestima – kazao je predsjednik Udruge Perica Marošević.

Anto Čaktaš iz Vojskove, iz Udruge poljoprivrednika “Žito”, jučer je upozorio kako je krajnje vrijeme da država pomogne poljoprivrednicima.

– Bez obzira odakle su poljoprivrednici, Orašje, Odžak, Semberija, Bužim, svi imamo isti problem. Ova godina je posebno loša za nas, prvo smo loše prošli s pšenicom, a kasnije i olujno nevrijeme učinilo je svoje s ostalim ratarskim kulturama. Država tu nema nekog interesa da nam pomogne i nama ništa drugo ne preostaje nego da lagano radne mašine prodajemo i da idemo odavde – kazao je Čaktaš.

Traktori su se danas, s jučerašnje lokacije, premjestili neposredno pred Granični prijelaz, tako da je cesta prema Tuzli slobodna.

Hitni slučajevi će biti propuštani tokom blokade Graničnog prijelaza.