BiH

Banja Luka

Obustavljena istraga protiv policajaca za maltretiranje tokom protesta grupe “Pravda za Davida”

08/10/2021
Foto: Arhiva

Cijelu noć su me maltretirali, psovali majku, lupali na vrata, udarali me po glavi i nogama”, rekao je Milošević u razgovoru za BIRN BiH.

Okružno tužilaštvo u Banjaluci donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv banjalučkih policajaca po krivičnoj prijavi za zlostavljanje, nehumano ponašanje te fizičko i psihičko maltretiranje građana uhapšenih na Trgu Krajine u decembru 2018. godine, za vrijeme protesta grupe “Pravda za Davida”, piše BIRN BiH.

Brane Milošević, jedan od uhapšenih u sukobu građana sa policijom 25. decembra 2018. godine, optužen je da je fizički napao policajca i nanio mu povrede, te je na banjalučkom Osnovnom sudu osuđen na uslovnu kaznu zatvora. Za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao je da je, nakon što je priveden, fizički i psihički zlostavljan u pritvorskoj jedinici banjalučke Policijske uprave. Naredba o obustavljanju istrage protiv policajaca ga nije iznenadila.

“Ja sam to manje-više i očekivao znajući kakvo je pravosuđe. (…) Meni je desetak ljudi ulazilo u pritvorsku jedinicu, i to vam sve kaže. Cijelu noć su me maltretirali, psovali majku, lupali na vrata, udarali me po glavi i nogama”, rekao je Milošević u razgovoru za BIRN BiH.

On je naveo da je zbog povreda pregledan u hitnoj pomoći, ali tek nakon insistiranja advokata koji je najavio da će o svemu obavijestiti medije. Postupajući tužilac, kojem je doveden na ispitivanje, odlučio je da drugu noć provede u pritvorskoj jedinici banjalučkog Tužilaštva umjesto u pritvorskoj jedinici u zgradi Policijske stanice Centar.

U Okružnom javnom tužilaštvu (OJT) Banjaluka za BIRN BiH su potvrdili da je istraga obustavljena.

“Postupajući tužilac je 29. juna ove godine donio naredbu o obustavi istrage protiv policijskih službenika zbog krivičnog djela ‘zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje’ iz razloga jer nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni počinili krivično djelo”, odgovor je OJT-a Banjaluka.

Miloševićev pravni zastupnik, advokat Dragan Tolimir je kazao za BIRN BiH da Tužilaštvo nije istražilo sve pojedinosti, da nisu ispitani svi relevantni svjedoci, da je postupajući tužilac “poklonio vjeru” izjavama policajaca, kao i da nije pregledan video-zapis sa nadzornih kamera u prizemlju zgrade Policijske uprave Banjaluka i iz kancelarije inspektora koji je ispitivao Miloševića i gdje mu je prijećeno uz fizičko zlostavljanje.

On je rekao i da je Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) odbila zbog zastare predstavku koja se odnosi na postupanje policijskih službenika prilikom hapšenja i za vrijeme provedeno u pritvorskoj jedinici.

“To ukazuje na očiglednu manipulaciju i način postupanja MUP-a i OJT-a Banjaluka jer ne žele da utvrde šta se dešavalo. Zataškavaju apsolutno sve što se odnosi na policiju. U ovom slučaju je očigledno da su pripadnici ‘Pravde za Davida’, ali i ostali građani, bili maltretirani i terorisani, i u tome su učestvovali policijski službenici koji su građane tukli u pritvorskoj jedinici”, kazao je advokat Tolimir za BIRN BiH.

On je dodao i da Miloševiću cijelu noć nije dozvoljen kontakt sa braniocem, kao i da mu u periodu od 18 časova do jutra nije davana hrana.

U Okružnom tužilaštvu Banjaluka nisu odgovorili na dodatna pitanja u vezi sa tvrdnjama o neispitanim svjedocima i nepregledanim video-snimcima.

“Od svih informacija moraju se razlikovati informacije iz konkretnog krivičnog predmeta, koje se mogu dati samo određenom krugu lica, koje Zakon o krivičnom postupku RS-a definiše. Imajući u vidu navedenu zakonsku odredbu, te činjenicu da Vi niste stranka u postupku, a naročito dodajući da je istražni postupak okončan donošenjem odluke o pritužbi, nije moguće udovoljiti upitu i odgovoriti na ostala pitanja koja ste naveli”, obrazložili su u OJT-u Banjaluka.

U Tužilaštvu su potvrdili da se na tužilačku odluku oštećeni žalio, a da je pritužba odbijena kao neosnovana 17. septembra.

Iz Policijske uprave Banjaluka nisu odgovorili na pitanja BIRN-a BiH u vezi sa navodima iz krivične prijave protiv policajaca te uprave.

Milošević je, zajedno sa još sedam lica, uhapšen pod optužbom da su napali policajca i nanijeli mu povrede. Milošević je tvrdio da je samo branio dječaka kojeg je policajac napao na protestima koji su se desili u Banjaluci nakon hapšenja Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića.

Kasnije je Milošević priznao djelo koje mu je stavljeno na teret i osuđen je na novčanu kaznu od 3.500 maraka. Djelo su priznale još dvije osobe, dok je proces pred Osnovnim sudom u Banjaluci za još pet lica u toku.

Komentari

Autor: BIRN BiH

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.