BiH

Protiv Zijada Halilovića

Obustavljena istraga za podsticanje na terorističke aktivnosti

22/02/2021

MUP RS-a je ranije BIRN-u BiH naveo da su od 2018. do 2020. podnijeli tri izvještaja protiv tri osobe zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti, od čega je u odnosu na jednu osobu podnesena dopuna izvještaja zbog finansiranja terorističkih aktivnosti

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske obustavilo je istragu protiv Zijada Halilovića iz Lukavca, protiv kojeg je ranije Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) podnijelo izvještaj zbog sumnje da je počinio krivično djelo “podsticanje na terorističke aktivnosti” objavljujući ideje na svom Facebook profilu.

Iz Republičkog javnog tužilaštva su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da su postupili po prijavi MUP-a RS-a iz juna 2019. i da je uvidom u evidencije Posebnog odjeljenja Tužilaštva utvrđeno da je vođena istraga protiv Zijada Halilovića zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo “javno podsticanje na terorističke aktivnosti”.

“S obzirom da nije bilo dovoljno dokaza da je osumnjičeni učinio predmetno krivično djelo, postupajući tužilac donio je naredbu o obustavi istrage”, naveli su iz Republičkog javnog tužilaštva.

Halilović se, prema ranijim informacijama MUP-a RS-a, sumnjičio da je 23. januara 2019. objavio status na svom Facebook profilu kojim je, kako su tada naveli u policiji, “pozivao na otvorenu likvidaciju najviših zvaničnika Republike Srpske”, te iznio “lične ideje kojima je podsticao na terorističke radnje”.

Mediji u RS-u tada su navodili da je prijavljeni na svom Facebook profilu napisao da pokreće inicijativu za skupljanje sredstava za angažiranje snajperiste koji bi “smaknuo” najviše dužnosnike RS-a.

Policija u RS-u je u okviru istrage ostvarila saradnju s MUP-om Tuzlanskog kantona (TK) i prilikom pretresa lokacija gdje je Halilović živio pronađeni su pištolj i ručna bomba, kao i određeni propagandni materijal.

MUP RS-a je ranije BIRN-u BiH naveo da su od 2018. do 2020. podnijeli tri izvještaja protiv tri osobe zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti, od čega je u odnosu na jednu osobu podnesena dopuna izvještaja zbog finansiranja terorističkih aktivnosti.

U Republičkom javnom tužilaštvu za BIRN BiH su naveli da u svom radu imaju jedan predmet koji se vodi protiv jedne osobe i da se nalazi u fazi istrage za terorizam.

Republičko javno tužilaštvo je u međuvremenu, zbog nedostatka dokaza, obustavilo istragu protiv Abidina Mehmedovića iz Zvornika, koji se sumnjičio za formiranje i obučavanje grupe radi pridruživanja stranim terorističkim organizacijama, odnosno povezivanja sa sirijskim ratištem.

Komentari

Autor: BIRN BiH

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.