Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PISMENA ZADAĆA

Očajnička ofanziva SDA pretorijanaca

Sarajevo: SDA održao konferenciju za medije nakon sjednice Predsjedništva
09.10.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije Stranke demoktraske akcije (SDA) nakon sjednice Predsjednistva. Bakir Izetbegovic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Dok god institucije države koje su danas SDA pretorijanci spremni braniti oružjem nisu radile svoj posao, dok su predmete s njihovim aferama zaturale u labirintima hodnika državnih institucija, sve je bilo u redu. Ako nije ugrožena Familija, ako je SDA nedodirljiva, onda su i institucije sistema besprijekorne

Proteklih smo dana svjedočili nizu izjava o mogućem oružanom otporu rušenju institucija države Bosne i Hercegovine. Jer, eto, došlo je do zadnjeg, nema se više kuda, stražnjica je, pardon, leđa su stigla do zida, nema se kuda više povlačiti i valja povući crtu makar se povlačila rafalnom paljbom, piše Marko Tomaš za Žurnal.

Oružani proboj

Interesantno je da te izjave dolaze isključivo iz okrilja Stranke demokratske akcije. Naravno i IZ je dio tog političkog okružja tako da ne treba čuditi da je u suludoj verbalnoj oružanoj akciji sudjelovao i sam reis Kavazović. U odsudnom trenutku, tko drugi nego oni, jer oni su Bosna i Hercegovina i jedini garant njezine državnosti, moraju upozoriti sve BH patriote da je voda došla do grla iako se, zapravo, ne radi o vodi već o gomili afera i optužnica koje su dotjerale cara do duvara pa sad nema što drugo nego pokušati oružani proboj iz tog obruča.

Obranu vlastitih pozicija, u klasičnoj zamjeni teza, predvodnici oružane pobune nazivaju obranom državnih institucija i to upravo onih koje su, pomalo oslobođene njihovog stiska, počele još pomalije raditi svoj posao i, samom prirodom posla, krenule raščišćavati afere koje su od početka do kraja realizirane u režiji SDA i njezinih satelita.

Ne laje, dakle, pašče radi sela nego zbog sebe.

Ddržava, to su oni

Dok god institucije države koje su danas SDA pretorijanci spremni braniti oružjem nisu radile svoj posao, dok su predmete s njihovim aferama zaturale u labirintima hodnika državnih institucija, sve je bilo u redu. Ako nije ugrožena Familija, ako je SDA nedodirljiva, onda su i institucije sistema besprijekorne. Ali čim je Izetbegovica provaljena, Novalić ne uspijeva da se otrese respiratora toliko da mu ni oni ne pomažu da prodiše, a vlast u federaciji se čini sve daljom, odmah se upalio zeleni alarm u SDA. Institucije se otimaju kontroli i valja ih braniti, ako treba i oružjem vratiti u okrilje onih kojima imaju služiti. Jer država to su oni! Svaka druga kombinacija pogubna je za Bosnu i Hercegovinu. Poznato je da je za BiH pogubno sve što je pogubno za Izetbegoviće i SDA.

Zato se nemamo što čuditi tim radikalnim izjavama. Ono što nas treba čuditi je da institucije sistema ne reagiraju na te izjave onako kako bi trebale. Ali nije još došlo dotle da se na ispitivanje privode oni koji, faktički, prijete oružanim sukobima i time izravno podrivaju mogućnost uspostave bilo kakve stabilnosti i normalnog funkcioniranja državnog aparata. SDA drugačije i ne zna, oružjem su i došli doslovno u posjed državnog aparata. Nije im padalo na pamet da će se dijete jednog dana htjeti osamostaliti. Sada, kad je to slučaj, u panici ga tjeraju da se sjeti batina kojih se nadobijalo tijekom teškog, mukotrpnog odrastanja.

Nadati se da je zbilja odraslo i da je na putu osamostaljivanja. Tada će sve te isprazne prijetnje biti sankcionirane kako spada sve dok zlostavljači ne umuknu i ne shvate da su institucije iznad njih a ne obratno.