BiH

stanje pripravnosti

Očekuje se rast vodostaja svih rijeka, posebno Une i Sane

12/05/2019

Najviše kiše očekuje se u sjeverozapadnom i sjevernom dijelu RS-a, u kome bi od 12. do 15. maja moglo pasti između 120 i 150 litara kiše po metru kvadratnom

Nema mjesta panici, jer trenutna situacija ni izbliza nije kao ona iz maja 2014. godine, ali su svi republički i lokalni organi u Republici Srpskoj (RS) dužni da postupaju u skladu s Planom odbrane od poplava i da se stave u stanje pripravnosti – rečeno je nakon sastanka koordinacionog tima Vlade RS, koji ima zadatak da prati situaciju u vezi s najavljenim obilnih padavina i mogućih poplava.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i premijer Radovan Višković, predstavnici Hidrometeorološkog zavoda informisali su Vladu da su svi vodostaji rijeka u RS od jutros u opadanju, te da je jutrošnja vremenska prognoza nešto bolja u odnosu na prethodne pokazatelje.

Najviše kiše očekuje se u sjeverozapadnom i sjevernom dijelu RS-a, u kome bi od 12. do 15. maja moglo pasti između 120 i 150 litara kiše po metru kvadratnom.

S tim u vezi očekuje se rast vodostaja svih rijeka, a prije svega Une i Sane, saopćeno je iz entitetske vlade.

Na sastanku je konstatovano da su sve republičke službe u pripravnosti i stalnoj komunikaciji, da su sve lokalne zajednice obaviještene i dužne da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti u skladu sa republičkim Planom odbrane od poplava.

– Stanovništvo u sjevernom dijelu RS se upozorava na moguću pojavu klizišta, pa su načelnici općina u tom dijelu RS dužni da na vrijeme obavijeste i pripreme stanovništvo koje se nalazi u zoni klizišta – navodi se u Vladinom saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.