Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

danas finalizacija

“Očekuje se potpis, sve je završeno”: HDZ i SDA postigli dogovor oko Mostara!?

čović izetbegović
07.11.2019., Mostar, Bosna i Hercegovina - Izjave za medije nakon sastanka visokih delegcija SDA i HDZ BiH. Dragan Covic, Bakir Izetbegovic. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

“Danas se očekuje i potpis. Skoro je završeno”, rekao je Srni predsjednik mostarskog SDA Salem Marić

U Mostaru će danas biti održan sastanak lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića u vezi sa postizanjem konačnog dogovora o održavanju izbora u Mostaru i Statutu ovog grada, a očekuje se i potpisivanje sporazuma, rečeno je Srni u SDA.

Sastanak će biti održan u zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru sa početkom u 17.00 sati.

“Danas se očekuje i potpis. Skoro je završeno”, rekao je Srni predsjednik mostarskog SDA Salem Marić.

Nakon ranijih pregovora, u javnost je dospio Statut grada Mostara koji su pregovarači usaglašavali i mijenjali u mnogim stavkama, ali niko nije potvrdio da je riječ o autentičnom i usaglašenom dokumentu.

U tom statutu su ostavljena oba izborna modela koja su do sada bila na stolu i koja su tokom 2018. godine usaglasili predstavnici devet političkih stranaka, a koji i, jedan i drugi, provode odluku Ustavnog suda BiH koja se odnosi na Mostar – odnosno model A i model B.

Izvori bliski pregovaračima navode da su HDZ i SDA bliži modelu A. Prema tom modelu, iz šest izbornih područja bira se 26 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, a devet sa kompenzacione liste sa područja cijelog grada.

Prema tom modelu, iz tri gradska područja sa uslovno rečeno hrvatskom većinom bira se 15 gradskih vijećnika. Iz područja sa bošnjačkom većinom bira se 11 vijećnika, dok se ostalih devet bira sa kompenzacione liste područja grada Mostara kao cjeline.

Drugi model se odnosi na to da se iz šest gradskih područja biraju 22 vijećnika, na način da se iz većinski hrvatskih bira njih 13, a iz većinski bošnjačkih devet. Preostalih 13 gradskih vijećnika bira se sa gradske liste.

Do sada je u Gradsko vijeće Mostara birano 35 vijećnika i to 18 iz šest gradskih područja – po tri iz svakog i 17 sa gradske liste sa područja cijelog grada. Taj model osporili su hrvatski delegati u parlamentu BiH na Ustavnom sudu, jer glas svakog građanina ne vrijedi isto. Ustavni sud osporio je izbor 18 vijećnika iz šest izbornih područja, ali ne i gradsku listu od 17 vijećnika.

Izbor više vijećnika sa gradske liste više bi odgovarao Srbima u Mostaru koji bi na taj način imali više prostora da po prvi put izaberu svoje autentične predstavnike.

Što se tiče nacionalne zastupljenosti u Gradskom vijeću Mostara, taj dio pregovarači nisu dirali i ostaje to da se u Vijeće bira najviše po 15 predstavnika jednog konstitutivnog naroda, a najmanje četiri, te jedan iz reda ostalih.

Prema dosadašnjem Statutu grada Mostara, gradonačelnik, predsjednik Gradskog vijeća i glavni savjetnik grada Mostara morali su biti iz tri različita naroda. Pozicija glavnog savjetnika, po nekom nepisanu pravilu, trebala bi pripasti Srbima. U Statutu koji je, dospio u javnost, ova pozicija je, što se tiče ovlaštenja razvlašćena.