Od 1. avgusta novi tarifni sistem plaćanja grijanja u KS

radijatori

Vlada KS usvojila je Tarifni sistem KJKP „Toplane-Sarajevo“ d.o.o. Sarajevo sa Metodologijom obračuna isporučene toplotne energije koji se primjenjuje od 1. avgusta 2016. godine i važit će za sve stambene i poslovne objekte, piše novinska agencija Patria.

Prva faza se odnosi na korisnike koji imaju ugrađeno individualno mjerilo utroška toplotne energije koji plaćaju po potrošnji i tarifni sistem za takve korisnike je utvrdio da način fakturisanja i način obračuna ostaje isti.

Druga faza i najveća promjena koju donosi tarifni sistem se odnosi na korisnike koji su plaćali paušalno po metru kvadratnom to jest linerano tokom svih 12 mjeseci u godini. Promjena podrazumijeva da u okviru već postojeće i trenutne cijene centralnog grijanja dođe do izmjene načina fakturisanja odnosno novu metodologiju obračuna na način da će se kroz 12 mjeseci fakturisati 40 % od ukupne godišnje cijene centralnog grijanja što predstavlja fiksni dio dok preostalih 60 % važeće cijene predstavlja energijski dio i on će se fakturisati samo u sedam mejseci u kojima je sezona grijanja u toku.

– Korisnici koji plaćaju po metru kvadratnom plaćat će godišnji iznos kao i do sada ali će taj iznos biti različito i drugačije raspoređen tokom mjeseci u zavisnosti je li sezona u toku ili nije. Za maj, juni, juli, avgust i septembar plaćat će 40%, a za oktobar, novembar, decembar, januar, februar, mart i april i 40 posto i 60 posto. Na godišnjem nivou cijena ostaje ista – kaže Ženja Ljubuškić, portparol KJKP Toplane Sarajevo.

U praksi korisnik stambenog prostora koji je dosad plaćao 100 KM svih 12 mjeseci što iznosi 1.200 KM, sada će plaćati za pet mjeseci van sezone po 40 KM, a za sedam mjeseci u sezoni po 142 KM što na godišnjem nivou iznosi 1.200 KM.

– Vlada KS se opredijelila na ovakvu vrstu izmjene kako bi Toplane Sarajevo uspjele u sezoni grijanja izmiriti svoje obaveze prema Sarajevogasu za isporučeni prirodni gas kao osnovni energent od kojeg se proizvodi toplotna energija te kako bi preduzeće ispunilo obaveze plaćanja PDV-a u momentu nastajanja usluge u sezoni grijanja – kaže Ljubuškić.

Ovaj novi način fakturisanja i metolodogije obračuna toplotne energije garantuje redovnu isporuku toplotne energije odnosno kvalitetniju uslugu za sve korisnike u sezoni grijanja.

I treća faza podrazumijeva da svi korisnici plaćaju po utrošku toplotne energije i ta faza treba da stupi na snagu od 1. januara 2020. godine. Korisnicima koji ne budu imali ugrađen individualni potrošač toplotne energije potrošnja će se obračunavati kao kumulativni dio potrošnje cijelog haustora i cijena će biti raspoređena prema kvadraturi stana.

Iz Toplana Sarajevo su poručili da će u narednom periodu poduzeti aktivnosti kako bi što detaljnije posjasnili izmjene novog tarifnog sistema.