Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BRČKO DISTRIKT

Od 2 do 10 hiljada za sanaciju, a od 15 do 30 hiljada KM pomoći za izgradnju novog objekta

novac, naknade
Foto: Arhiva

Od dana isplate sredstava, korisnici pomoći imaju rok od devet mjeseci da ih namjenski utroše nakon čega će biti izvršena kontrola svih saniranih objekata

Isplata novčane pomoći za odabrane korisnike po javnom pozivu Službe boračko – invalidske zaštite Brčko distrikta BiH za stambeno zbrinjavanje boračkih populacija u Brčkom je počela, a u budžetu Distrikta za te namjene su izdvojena sredstva u iznosu od 2,4 miliona KM.

Šef Službe boračko – invalidske zaštite Brčko distrikta BiH Senad Bešić rekao je da je od tog iznosa demobilisanim borcima iz sve tri bivše vojne komponente dodijeljen je iznos od po 400 hiljada KM, dok je za tri udruženja porodica poginulih boraca i tri udruženja ratnih vojnih invalida izdvojeno po 200 hiljada KM.

Podnosioci pojedinačnih zahtjeva za ovaj vid pomoći mogli su dobiti od dvije do 10 hiljada KM za sanaciju stambenih objekata, dok je za početak izgradnje novog objekta taj iznos bio od 15 do 30 hiljada KM.

Korisnici pomoći imaju rok od devet mjeseci da ih namjenski utroše

– Od dana isplate sredstava, korisnici pomoći imaju rok od devet mjeseci da ih namjenski utroše nakon čega će biti izvršena kontrola svih saniranih objekata, istakao je Bešić.

On je naglasio da su i ove godine u budžetu Brčko distrikta BiH planirana sredstva u iznosi od 1,2 miliona KM po ovom programu i da će biti urađeno sve da procedura odabira novih korisnika bude što prije završena.