Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba saznaje

Od aprila će se znati koga vlast u KS “kratkoročno” zapošljava i za koji novac

vlada kanton sarajevo
Foto: Vlada KS

Okvirni datum za objavu registra ugovora o djelu je april. Ured za borbu korupcije: Smanjenje velikog korupcijskog rizika. Na ugovore o djelu su za nekoliko godina isplaćeni milioni KM

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, kako saznaje Fokus.ba, u aprilu bi mogao objaviti registar o ugovorima o djelu u u organima javnog sektora u Kantonu Sarajevo. Vlast u KS na ugovore o djelu troši milione.

S obzirom da se u oktobru održavaju lokalni izbori za očekivati je i da se u narednim mjesecima pojača „angažman“ osoba po ugovorima o djelu.

Upravo iz tog razloga će objava ovog registra biti ključna u smanjenu koruptivnih rizika kod ovakve vrste zapošljavanja, jer se radi o jednom od najnetransparentijih oblika zapošljavanja.

Iz Ureda za borbu protiv korupcije KS potvrdili su za Fokus informaciju da bi registar već u aprilu mogao biti objavljen.

Šta je pokazala praksa?

-Uspostavljanjem Registra ugovora o djelu institucija javnog sektora Kantona Sarajevo omogućio bi se nadzor nad trošenjem javnih sredstava u postupcima zaključivanja ugovora o djelu između različitih subjekata javnog sektora i fizičkih lica. Praksa je pokazala da subjekti javnog sektora Kantona Sarajevo zaključuju ugovore o djelu sa fizičkim licima, a koji traju i po nekoliko mjeseci ili godina, što dovodi u sumnju stvarnu svrhu i opravdanost tih ugovora, te predstavlja izražen korupcijski rizik ne samo u Kantonu Sarajevo već i u cijelog Bosni i Hercegovini – rekli su nam iz Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Kako su dalje naveli, kada je u pitanju lokalni nivo vlasti, navedenom odlukom se „preporučuje općinama na teritoriji Kantona Sarajevo i Gradu Sarajevo da pristupe ovoj odluci, radi uspostave transparentnog, centralizovanog, kvalitetnog i učinkovitog sistema kontrole trošenja budžetskih i namjenskih sredstava i upravljanja ljudskim potencijalima u javnoj službi općina na teritoriji KS, Grada Sarajevo i KS“.

Podrška OSCE-a

Ured u skorijem periodu održati javnu prezentaciju novouspostavljenih online registara, između ostalih i Registra ugovora o djelu u organima javnog sektora u Kantonu Sarajevo, a od tada će navedeni registar, uz ostale već uspostavljene online registre, biti javno dostupan putem web platforme Informacionog sistema Ureda.

Istaknuli su da je Vlada KS ranije donijela Odluku o Registru ugovora o djelu u organima javnog sektora u Kantonu Sarajevo.

-Na osnovu ove odluke, a uz pomoć i podršku Misije OSCE-a u BiH, Ured je uspostavio Registar ugovora o djelu u organima javnog sektora u Kantonu Sarajevo u koji institucije već unose podatke. Na ovaj način ispunjen je spomenuti cilj iz Strategije za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo 2022. – 2023. – potcrtali su iz Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Dodali su da je povećanje transparentnosti u postupcima zaključivanja ugovora o djelu jedan je od strateških ciljeva koje je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (Ured) predložio, a Vlada Kantona Sarajevo usvojila kroz navedenu strategiju.