Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada ks

Od četvrtka nove epidemiološke mjere u Sarajevu?!

Velike gužve ispred sarajevske dvorane Zetra u kojoj je nastavljeno cijepljenje starijih od 75 godina
11.05.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Velike guzve ispred sarajevske dvorane Zetra, gdje je nastavljeno cjepljenje gradjana Kantona Sarajevo starijih od 75 godina. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Projektom, vrijednim 20,4 miliona eura, predviđena je obnova 21,4 kilometra tramvajske pruge

Sjednica Vlade Kantona Sarajevo na kojoj će biti razmatrano usvajanje epidemioloških mjera, bit će održana u četvrtak.

Na sastanku Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS koji je održan danas, dodatno su obrazloženi prijedlozi Kriznog štaba u cilju sprečavanja širenja zaraze Covid-19 oboljenja u Kantonu Sarajevo.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS sastat će se ponovno prije sjednice Vlade u četvrtak i u skladu sa današnjim sastankom revidirati preporuke koje će biti upućene na usvajanje, saopćeno je.

Prema biltenu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su potvrđena 74 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 781 uzorka.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 35 pacijenata. Nije bilo smrtnih slučajeva.

Trenutno je na bolničkom liječenju 68 pacijenata, od kojih njih 43 ima akutnu infekciju, dok su ostali postcovid ili se nalaze na trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 36 pacijenata, a na liječenju u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ ih je 32.

Nema pacijenata na respiratoru, dok ih šest koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 311 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.201 osoba.

Počinje obnova tramvajske pruge

Obnova tramvajske pruge na relaciji Ilidža – Marijin Dvor, počinje u četvrtak , potvrđeno je na sastanku predstavnika Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, te izvođača radova i nadzora.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta je kazao da se radovi na toj dionici pruge vrše prvi put nakon više od 60 godina, te da je to najznačajniji projekt javnog prijevoza koji će uveliko poboljšati njegov kvalitet i sigurnost.

Projektom, vrijednim 20,4 miliona eura, predviđena je obnova 21,4 kilometra tramvajske pruge.

– Prva dionica, čija obnova počinje 26. augusta bit će Ilidža-Nedžarići, s obzirom na činjenicu da se taj dio tramvajske pruge nalazi u najkritičnijem stanju, a 20 dana nakon početka radova na toj dionici, radovi će početi i na dionici Nedžarići-Remiza. Obnova pruge, shodno ugovoru, na relaciji Ilidža-Remiza, će biti završena za 240 dana – istakao je Šteta.

Izvođači radova su konzorcij dvije firme iz Kine. Sredstva za realizaciju projekta obnove pruge osigurana su putem zajma kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).