BiH

bez zakazivanja

Od domova zdravlja u RS-u zatraženo ubrzavanje procesa vakcinacije

07/07/2021

Od rukovodstava domova zdravlja očekuje se da organizuju rad punktova u dvije smjene, kao i da, gdje god je to potrebno, subotom ili radnim danima u popodnevnim časovima, vakcinacija bude omogućena bez prethodnog zakazivanja građana


BANJALUKA (AA) – Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska (RS) trenutno ima dovoljno vakcina na raspolaganju i proces vakcinacije se mora ubrzati, kako bi se odgovorilo na zainteresovanost građana za imunizaciju, kao i iskoristila trenutna stabilna epidemiološka situacija i vrijeme prije jeseni, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglašno je to na sastanku kojeg je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić održao u Banjaluci sa predstavnicima svih domova zdravlja i bolnica u RS-u, Instituta za javno zdravstvo RS-a, kao i zdravstvene inspekcije Republičke uprave za inspekcijske poslove. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Saveza opština i gradova i Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Kako je saopšteno iz ministarstva razgovarano je o nužnosti ubrzavanja procesa vakcinacije građana protiv COVID-19 u RS-u i potrebi za većom uključenosti lokalnih zajednica u obezbjeđivanju logističke podrške za ovaj važan proces, imajući u vidu da RS raspolaže sa dovoljnom količinom vakcina pet proizvođača, te da se očekuju nove značajne količine.

“Naglašavajući važnost napretka procesa vakcinacije, predloženi su modeli rada u narednom periodu, u smislu povećanog angažmana kapaciteta za vakcinaciju, broja timova u zdravstvenim ustanovama i njihove efikasnosti. Takođe, predloženo je angažovanje dodatnih kadrovskih kapaciteta za izvršavanje administrativnih poslova u procesu vakcinacije, kao i produžavanje radnog vremena vakcinalnih punktova, kako bi se i radno angažovano stanovništvo moglo vakcinisati protiv virusa korona”, stoji u saopštenju.

Od rukovodstava domova zdravlja očekuje se da organizuju rad punktova u dvije smjene, kao i da, gdje god je to potrebno, subotom ili radnim danima u popodnevnim časovima, vakcinacija bude omogućena bez prethodnog zakazivanja građana.

U Republiku Srpsku do danas je stiglo 367.963 doze vakcina protiv COVID-19. Od toga je direktnom nabavkom obezbijeđeno 204.300 doza, iz COVAX mehanizma 63.640, kroz program EU4Health 36.270 i kroz donacije 63.753 doza vakcina. Institut za javno zdravstvo RS do danas je isporučio zdravstvenim ustanovama oko 157.500 prvih doza i nešto više od 94.800 drugih doza.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.