Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sejad Delić

Od ekološke osviještenosti zavisi kakvu ćemo vodu piti u budućnosti

kravice-parkovi FENA (1)

Delić je istakao da su podzemne vode važne za riječne tokove, sprječavaju slijeganje tla, prodor morske vode i da održavaju ekosistem

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić izjavio je danas u Sarajevu da od nas samih i od ekološke osviještenosti svakog čovjeka zavisi kakvu ćemo vodu piti u budućnosti.

Naveo je da su ove godine u fokusu obilježavanja Međunarodnog dana voda podzemne vode koje su jako važne za snabdijevanje pitkom vodom.

Također, Delić je istakao da su podzemne vode važne za riječne tokove, sprječavaju slijeganje tla, prodor morske vode i da održavaju ekosistem.

– Podzemne vode u BiH u većini slučajeva napajaju vodovodne sisteme, ali se ipak najviše vode troši u poljoprivredi, industriji a najmanje u domaćinstvima – rekao je Delić.

Pojasnio je da na kvalitet vode dosta utječe poljoprivredna proizvodnja, industrija, deponije smeća i otpadne vode.

Delić je naglasio da trebamo sačuvati naše vode, a posebno su podzemne vode koje su pod pritiskom zbog velike koncentracije ljudi u gradovima i poljoprivrede.

– Neophodno je racionalno koristiti pitku vodu, primijeniti određene agro-tehničke mjere, te evidentirati sve vodo-zahvate na površinskim i podzemnim vodama – kazao je Delić.

Dodao je da je posebno bitno pridržavati se odluka o sanitarnim zonama zaštite izvorišta podzemnih voda, spriječiti unos određenih hemikalija, te odlagati otpad na drugi način.

– Agencije za vodno područje rijeke Save je sačinila studiju dugoročnog snabdijevanja vodom stanovništva i privrede i analize su pokazale da na vodnom području Save u FBiH imamo dovoljno vode i dobre bilanse rezervi – potcrtao je Delić.