BiH

Tri europarlamentarca

Od EU zvanično zatraženo da obustavi novac RS-u zbog bojkota institucija

06/10/2021

Budući da RS također ima koristi od finansiranja IPA III, mišljenja su da bi odgovor na proglašeni bojkot trebao biti u pokretanju Uredbe 2018/0247 (COD)

Tri europarlamentarca iz Nizozemske, Njemačke i Slovnije, Tineke Strik (Zeleni), Dietmar Koster (Socijaldemokrati) i Klemen Grošelj (Liberali) uputio je pismo komesaru za proširenje i politiku susjedstva Oliveru Varhelyiju i kojem traže suspenziju sredstava pretpistupne pomoći koji su namijenjeni za RS u okviru paketa IPA III.

Piše: A. DUČIĆ

Kao izvjestioci Evropskog parlamenta u sjeni, kako su naveli, izražavaju duboku zabrinutost zbog bojkota svih državnih institucija koje je pokrenuo član Predsjedništva BiH iz entiteta RS, a Milorad Dodik, a kome su se pridružili i drugi politički predstavnici Republike Srpske.

-Nespremnošću da učestvuju u bilo kakvom radu državnih institucija i nepriznavanjem legitimne odluke visokog predstavnika, političko vodstvo RS podriva demokratske državne strukture BiH i njen ustav, kao sastavni dio Dejtonskog sporazuma, čime se ugrožava ukupna stabilnost zemlje, ali i cijele regija. Nedavne prijetnje člana Predsjedništva BiH iz RS otcjepljenjem, formiranjem vojske RS, jačanjem policije RS vojnom opremom i ukidanjem institucija na državnom nivou izravna su, mada kratkoročna prijetnja demokratiji i miru Bosne i Hercegovine – ističe se u pismu koje je na svom Twitter profilu objavila Tineke Strik.

Kako se navodi u pismu, Uredba 2018/0247 (COD) o uspostavljanju Predpristupnog instrumenta pomoći (IPA III) predviđa odredbe o uslovljavanju finansiranja povezanom sa učinkom reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i demokratije.

Dalje ističu da u slučaju značajne regresije ili stalnog nedostatka napretka, pomoć se treba modulirati u skladu s tim.

-Praktična implikacija trenutnog bojkota je da su sve smislene reforme ili napredak u procesu pristupanja BiH onemogućen. Budući da RS također ima koristi od finansiranja IPA III, mišljenja smo bi odgovor na proglašeni bojkot trebao biti u pokretanju Uredbe 2018/0247 (COD)”, ističu tri europarlamentarca.

Obustava sredstava mogla bi poslužiti kao važan politički signal Evropske komisije u ovoj političkoj krizi, ističu europarlamentarci.

-Smatramo da je to i u interesu stanovništva BiH, kao i njene evropske budućnosti. Time bi EU poslala snažan signal političkom rukovodstvu RS, kao odgovor na njihov nedemokratski i neopravdan potez – kaže se u dokumentu Tineke Strik, Dietmara Köstera i Klemena Grošelja.

Strik je danas dodatno naglasila kako smatra da Evropska komisija hitno mora donijeti navedene sankcije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.