Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH

Od igara na sreću za zdravstvo će biti izdvojeno 410.573 KM

vlada fbih

Federalno ministarstvo zdravstva najkasnije će do 1. marta 2023. godine dostaviti Vladi FBiH sveobuhvatnu informaciju o namjenskom utrošku sredstava dodijeljenih korisnicima, stoji u saopćenju

Na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva Vlada FBiH danas je donijela Odluku o utvrđivanju liste korisnika i raspodjeli dijela prihoda po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću. Na ovaj način je odobrena raspodjela 410.573 KM uplaćenih po ovoj osnovi u Budžet FBiH u 2021. godini.

Od ovog iznosa, 315.483 KM raspodjeljuje se za kategoriju programa i projekata “Liječenje i rehabilitacija teško oboljele djece i mladih čije se liječenje financira iz Federalnog fonda solidarnosti”. Na listi ovih korisnika je 18 udruga iz Federacije BiH, za koje se iznosi dodijeljenih sredstava kreću u rasponu od 5.000 do 30.000 KM, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Druga kategorija za koju se dodjeljuje 95.090 KM odnosi se na finansiranje programa i projekata “Organiziranje akcije dobrovoljnog darivanja krvi, odnosno promocija dobrovoljnog darovalaštva krvi”. Na toj listi je 12 kolektivnih korisnika, kojima pripadaju iznosi između 4.680 i 10.000 KM.

Prema obrazloženju Odluke, dobitnici ovih sredstava izabrani su nakon provedene procedure putem Javnog poziva objavljenog 26. maja 2022. godine, a ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH, a Federalno ministarstvo zdravstva će, najkasnije u roku od 30 dana iza toga, zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava sa svim korisnicima.

Ugovori će sadržavati odredbu o obavezi korisnika da najkasnije do 31. decembra 2022. godine, Federalnom ministarstvu zdravstva dostave izvještaje o namjenskom utrošku ovih sredstava.

Federalno ministarstvo zdravstva najkasnije će do 1. marta 2023. godine dostaviti Vladi FBiH sveobuhvatnu informaciju o namjenskom utrošku sredstava dodijeljenih korisnicima, stoji u saopćenju.