Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od Kantona Sarajevo zatražen završetak rekonstrukcije Doma zdravlja Otoka

dom zdravlja otoka

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo od nadležnog Kantonalnog ministarstva zatražilo da se rekonstrukcija Doma zdravlja na Otoci završi do septembra.

Na 37. sjednici Općinsko vijeće Općine Novi Grad Sarajevo razmatralo je informaciju o stanju i problemima u oblasti primarne zdravstvene zaštite stanovništva na području ove lokalne zajednice.

Istaknut je problem nedostatka dovoljnog broja ljekara i medicinskog osoblja, ali i velikih gužvi koje su prisutne u ambulantama porodične medicine na području Novog Grada, čije usluge koristi više od 127. 000 stanovnika.

Kako je u svom izlaganju kazala direktorica DZ „Novi Grad“ prim. dr. Merima Pašić, razlog tome je odlazak ljekara u penziju za koje nisu dobili zamjenu, ali i premještanje službi iz DZ „Novi Grad“ na Otoci, čija je rekonstrukcija u toku, u druge organizacione jedinice.

U tom smislu vijećnici su donijeli zaključak kojim od nadležnog Kantonalnog ministarstva traže, da putem institucija koje su uključene u implementaciju projekta rekonstrukcije Doma zdravlja „Novi Grad“ radove završi do početka naredne školske godine, kako bi se Dom zdravlja dao građanima na upotrebu. Također, Vijeće je uputilo zahtjev Ministarstvu zdravstva KS da odobri zapošljavanje medicinskog kadra u DZ „Novi Grad“, radi efikasnijeg pružanja usluga našim građanima.

Vijećnici su istakli da Općina Novi Grad Sarajevo vodi inicijativu oko rekonstrukcije objekta, iako ova oblast nije u nadležnosti lokalne zajednice, i da je jedan od tri sufinansijera projekta, a sve u nastojanju da se što prije završi rekonstrukcija objekta.

Međutim, implementator projekta je Javna ustanova „Dom zdravlja“ Kantona Sarajevo, dok su u realizaciju projekta uključeni i Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a kao finansijer i Zavod za izgradnju KS, koji vrši nadzor nad izvođenjem radova, a radove izvodi firma Union invest.

Također je rečeno da su radovi intenzivirani nakon što su riješene nesuglasice između Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Zavoda za izgradnju KS, te da je do sada urađeno oko 70 posto posla. Završeni su stropovi, podovi, sve instalacije, a obezbijeđena su i gotova sva finansijska sredstva, tako da se očekuje da će objekat biti završen u predviđenom roku.

Na sjednici je vijećnicima prezentirana i informacija o izvršenju budžeta Općine Novi Grad za period od 1. januara do 31. marta ove godine. Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za finansije i zajedničke poslove Emir Dedović, kazao je da je izvršeno 34 posto budžeta od planiranog.

„12 miliona konvertibilnih maraka u ovom periodu nam daju za pravo da imamo potpuno realnu osnovu da izvršimo budžet koji je prvi put u Općini Novi Grad 35 miliona, a koji je postavljen dosta optimistički i na realnim osnovama. Ova tri mjeseca govore da ćemo to uspjeti izvršiti u 2016 godini“, pojasnio je Dedović.