Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko distrikt

Od MMF-a nisu dobili niti jednu marku, gradonačelnik poručio: Pokradeni smo!

brcko – ftv

Federacija BiH, prema sporazumu iz 2016. godine, dobila je od MMF-a oko 400 miliona maraka, što je dvije trećine iznosa od ukupne pomoći državi. Republici Srpskoj pripada jedna trećina, dok Brčko distrikt neće dobiti ni marku

Novčana pomoć MMF-a Bosni i Hercegovini u iznosu od oko 600 miliona KM dobro će doći entitetima, dok je Brčko distrikt ponovo zapostavljen od strane države. MMF je zamislio da ovaj novac bude pomoć zemljama u borbi protiv pandemije COVID-19. Novac je uplaćen bez ikakvih uvjeta, ne traže se nikakve reforme i nije riječ o kreditu. Iz Distrikta negoduju i tvrde – pokradeni smo, javlja FTV.

Federacija BiH, prema sporazumu iz 2016. godine, dobila je od MMF-a oko 400 miliona maraka, što je dvije trećine iznosa od ukupne pomoći državi. Republici Srpskoj pripada jedna trećina, dok Brčko distrikt neće dobiti ni marku.

Iz Ministarstva finansija BiH navode da u ovoj raspodjeli nema Distrikta, jer je sporazum zasnovan na osnovu učešća kapitala u MMF-u, a ova lokalna zajednica nije ništa uložila.

“Normalno bi bilo da se kod ove raspodjele poštovala procedura da zasijeda Fiskalno vijeće i donese odluka o alokaciji prihoda prema entitetima i Brčko distriktu. Ovaj put to nije urađeno”, ističe Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta.

Ovo nije prvi put da je Brčko distrikt zaboravljen od države i entiteta. Na osnovu broja stanovnika Distrikt je od MMF-a trebao dobiti više od 14 miliona maraka. Za to je potrebna odluka Vijeća ministara uz saglasnost entiteta i Fiskalnog vijeća BiH, ali problem predstavlja politička kriza na državnom nivou, odnosno, izostanak učešća predstavnika Republike Srpske u radu institucija BiH. Distrikt je, dakle, kolateralna šteta.

“Prekršena je Konačna arbitražna odluka, obespravljen je Distrikt i jedino naši građani od finansijske pomoći državi neće dobiti ništa. Mi smo, praktično, pokradeni”, ogorčen je Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta (SDA).

Kadrić najavljuje da će Distrikt svoju poziciju najvjerovatnije braniti pred Ustavnim sudom BiH, dok je predsjednik brčanske Skupštine optimist i za njega je sudski spor posljednja opcija.

“Treba iscrpjeti sve ostale mogućnosti, uključujući i direktan razgovor s predstavnicima entiteta i BiH, da i Brčko distrikt bude uključen u tu vrstu raspodjele”, poručuje Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta (SNSD).

O svemu je obaviještena i Kancelarija visokog predstavnika da bi se pronašlo rješenje za ovaj problem i spriječilo dalje zapostavljanje veoma bitnog dijela Bosne i Hercegovine. Sada je pravo pitanje ko će prvi i da li će uopšte iko reagovati. Vijeće ministara? Fiskalno vijeće? Ustavni sud? Visoki predstavnik u koga se gotovi svi uzdaju ili će vapaji iz Brčko distrikta ostati bez adekvatne reakcije nadležnih sa viših nivoa?