Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ured za borbu protiv korupcije

Od Okerića zatražena dokumentacija o podjeli transfera članovima NiP-a

elvedin okerić
Foto: Vlada KS

Provjerava se dokumentacija: Kako su udruženja dobila transfere?

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS na čelu sa Erduanom Kafedžićem pokrenuo je po službenoj dužnosti aktivnosti na provjeri navoda o zloupotrebama javnih sredstava kabineta predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića (NiP) i zamjenice Danijele Kristić (NiP), saznaje Fokus.ba.

Odnosi se na navode vezane za dodjelu transfera Udruženju građana „Argentarija“ iz Srebrenice, zatim Udruženju „Sve za bolji Višegrad, kao i Udruženju „Dobro.ba“, a koje vode kadrovi NiP-a. Prema medijskim navodima na koje su reagirali iz pojedinih stranaka, riječ je o stotinama hiljada KM.

Iz Ureda su od predsjedavajućeg Skupštine Okerića i zamjenice tražili da im se u roku od 10 dana dostavi dokumentacija o javnom pozivu, aktu o imenovanju komisije za javni poziv, priajve dostavljene na javni poziv, zatim zapisnike komisije iz kojh su vidljive pojedinačne i zbirne ocjene prijava i programa/projekata.

Nadalje tražili su prijedlog odobravanja budžetskih sredstava i prijedlog odluke o dodjeli transfera i drugu dokumentaciju.

Sam Okerić je, bez posebne argumentacije, javno reagirao na ove informacije kazavši tek da se radi o laži, dok je reakcija, između ostalog, stigla i od spomenutog Udruženja „Argentarija“ uz navode da je neistina da su dobili 57.000 KM.