Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FEMICID

Od početka godine samo u Tuzlanskom kantonu ubijene su četiri žene

gradačac
FOTO: PIXSELL

Istraga i vještačenja u slučaju ubistva Amele Čičkušić i dvoje djece su u toku, a sve upućuje na muža koji je izvršio samoubistvo. Mujaga Čičkušić skočio je sa zgrade u tuzlanskom naselju Stupine. Dan nakon toga policijski službenici u stanu su pronašli beživotna tijela njegove supruge, sina i kćerke

U oktobru prošle godine u gradovima širom BiH održani su protesti pod sloganom “Niti jedna više” na kojima su građani izrazili nezadovoljstvo zbog učestalih slučajeva femicida i nasilja nad ženama. Nadležnima su poručili da su uznemireni i prestrašeni, zatraživši adekvatniju zaštitu žena od nasilja, blagovremenije djelovanje i strožje kazne za počinitelje.

Bila je to kulminacija nezadovoljstva nakon brutalnih ubistava Nizame Hećimović i još dvije osobe u Gradačcu, koje je počinio Nermin Sulejmanović, te Aida Dendić u Zavidovićima koja je bila žrtva Mersuda Halilovića. Obojica ubica nakon zločina su počinila samoubistvo.

Nažalost, čini se da se nakon protesta ništa nije promijenilo. Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, u našoj zemlji je od 2015. ubijeno više od 60 žena. Samo u Tuzlanskom kantonu zabilježena su četiri femicida od početka 2024. godine.

Prvostepena kazna sedam godina

Osim Nizame, 2023. godine ubijena je Kada Subašić u Tuzli. Njen muž Muharem Subašić prvostepenom presudom osuđen je na sedam godina zatvora. Međutim, Vrhovni sud uvažio je žalbu i postupak vratio na prvostepeni sud. U alkoholiziranom stanju, nakon kraćeg verbalnog i fizičkog sukoba, oštrim i tupim dijelom sjekire Kadi je nanio povrede po cijelom tijelu od kojih je preminula.

Žrtva svog nevjenčanog supruga bila je Tahira Čamdžić. Mevludin Aljić nakon ovog ubistva koje se dogodilo u Podgajevima kod Živinica izvršio je samoubistvo. Ubijena je i Jovanka Đurić, starica iz Tumara, kod Lukavca, a suđenje optuženom Samelu Ćatiću je u toku. Kako bi prikrio tragove, njeno tijelo je zamotao u prekrivač i dušek i sakrio na nepoznatu lokaciju. Inače, on je osuđivan i ranije nakon što je 2010. godine silovao 50-godišnjakinju i nožem povrijedio njenog maloljetnog sina koji je pokušao odbraniti.

U februaru 2024. godine policijski službenik Elvis Ćustendil ubio je Amru Kahrimanović u ugostiteljskom objektu u Tuzli, ispalivši u nju više metaka iz službenog pištolja. Optužnicu Tužilaštva TK danas je potvrdio Kantonalni sud u Tuzli.

-Ćustendil je optužen da je 7. februara u alkoholiziranom stanju, nakon što je suvlasnica ugostiteljskog objekta u Tržnom centru Sjenjak u Tuzli Amra Kahrimanović oko 21 sat došla kako bi se objekat zatvorio i izašla iz prostora, naglo ustao, krenuo za oštećenom, i u holu tržnog centra iz neposredne blizine, iz službenog pištolja Uprave policije MUP-a TK u kojoj je bio zaposlen u Operativnom centru, na podmukao način ispalio jedan hitac u leđa oštećene, a nakon toga je, dok je žrtva ležala na podu, ispalio još 15 hitaca u različite dijelove tijela i usmrtio je – navodi se u optužnici.

Potvrđena optužnica Ćustendilu

U svojstvu svjedoka je saslušan veći broj osoba, a uz optužnicu je nadležnom sudu priloženo oko 230 različitih materijalnih dokaza. Za krivično djelo iz optužnice može izreči kazna zatvora od najmanje 10 godina do dugotrajne kazne zatvora odnosno 45 godina.

Istovremeno postupajući tužilac i istražitelji Federalne uprave policije rade na drugom povezanom predmetu. Oni provode provjere i istražne radnje o eventualnim propustima i postupanju odgovornih osoba u Upravi policije MUP-a TK zbog činjenice da je Ćustendil posjedovao službeno oružje u toku godišnjeg odmora.

Glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović podsjeća i na ostala ubistva žena koja su se dogodila ove godine.

-U Lipnici kod Tuzle mađarski državljanin Erno Szabocsaki ubio je suprugu Selmu Baluković. Protiv njega je potvrđena optužnica. Istraga ubistva Halide Mujedinović u Gradačcu je u toku, kao i vještačenja. Međutim, sve upućuje na to da je počinilac bio njen muž Refik Mujedinović, koji je počinio samoubistvo – kaže Arnautović za Fokus.

Podsjećamo, Halida je ubijena u porodičnoj kući udarcem sjekirom u glavu. Tijelo je pronašla njena kćerka iz prvog braka. U kući nisu pronađeni tragovi premetačine stvari. Refik je izvršio samoubistvo vješanjem i to na području Srebrenika.

Posljednji slučaj femicida u Tuzlanskom kantonu zgrozio je javnost širom države i šire. Žrtve krvavog pira, osim žene, bila su i djeca.

-Ubijeni su Amela Čičkušić i dvoje djece. U toku su vještačenja i istraga, a sve upućuje na muža koji je izvršio samoubistvo – kaže Arnautović.

Mujaga Čičkušić izvršio je samoubistvo skokom sa zgrade u tuzlanskom naselju Stupine. Dan nakon toga policijski službenici u stanu su pronašli beživotna tijela njegove supruge i djece od devet i dvije godine.

Zakonodavstva ne poznaju femicid

Iz Tužilaštva tada je saopćeno da su ženi oštrim i tupim dijelom sjekire nanesne povrede na vratu, glavi, licu i na drugim dijelovima tijela. U skladu sa odredbama Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku u FBiH Tužilaštvo nije iznosilo detalje koji se odnose na usmrćenu djecu.

Nažalost, ovo nisu izolirani slučajevi. Za primjer smo uzeli samo ubistva žena koja su se dogodila u Tuzlanskom kantonu, a u cijeloj državi bilo ih je mnogo više. Femicid nije inkriminiran kao posebno krivično djelo u krivičnim zakonodavstvima te je veoma izazovno, čak nemoguće, pravilno pratiti i analizirati sve slučajeve. Međutim, prema podacima iz publikacije AIRE centra “Sudski odgovor na femicid na Zapadnom Balkanu”, u BiH je 2020. godine bilo 12 slučajeva femicida, godinu kasnije devet, te 2022. jedanaest.

Globalno, 2021. godine, oko 45.000 žena i djevojčica ubili su njihovi intimni partneri ili drugi članovi porodice, što je više od pet ubijenih žena ili djevojčica svakog sata u svijetu.