Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija "Verona"

Marko Ikić predat Tužilaštvu BIH: Osobama iz kriminalnog miljea davao dokumente BiH

marko ikic
Foto: Tužilaštvo BiH

Osumnjičeni i sa njim povezane osobe, na nezakonite načine i na osnovu krivotvorenih dokumenata vršili su pribavljanje važećih CIPS dokumenata

Pripadnici MUP-a RS, predali su Tužilaštvu BiH osumnjičenog Ikić Marka, rođenog 1963. godine u Kalesiji, nastanjenog u Zvorniku, državljanina BiH.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom u predmetu kodnog naziva “Verona” i osumnjičen je da je, organizirao kriminalnu grupu i zajedno sa drugim osobama, učestvovao u nezakonitom pribavljanju ličnih dokumenata Bosne i Hercegovine, pripadnicima struktura organiziranog kriminala iz BiH i regiona.

Prema prikupljenim podacima, osumnjičeni i sa njim povezane osobe, na nezakonite načine i na osnovu krivotvorenih dokumenata vršili su pribavljanje važećih CIPS dokumenata, na druge identitete, kojima su omogućavali počiniteljima krivičnih djela, da se skrivaju od potjernica i potraga policijskih i pravosudnih agencija Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

Prilikom pretresa izvršenih po naredbi Suda BiH, kod osumnjičenog su pronađeni različiti dokumenti, obrasci i pečati različitih ustanova i institucija, za koje se pretpostavlja da su korišteni za izvršenje krivičnih djela.

Nakon što ispita osumnjičenog, postupajuća tužiteljica donijet će oduku o pokretanju prijedloga za mjeru pritvora, kao i narednim istražnim radnjama i aktivnostima.