zavodi za javno zdravstvo

Od početka jula nije registrovan nijedan slučaj delta varijante koronavirusa u BiH

covid-testiranje

Evropske zdravstvene institucije upozorile su krajem jula da će delta varijanta koronavirusa do kraja avgusta predstavljati 90 posto svih virusa SARS-CoV-2 koji cirkulišu u Evropskoj uniji

Iako se delta varijanta koronavirusa u Evropi proširila u velikoj mjeri i dominantan je u mnogim državama Evropske unije, u Bosni i Hercegovini od početka jula do danas nije registrovan nijedan slučaj vrlo zaraznog i opasnijeg oblika bolesti COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi slučajevi delta varijante u BiH otkriveni su početkom jula, dva u opštini Ljubuški i jedan u Čitluku, a kako saznaje AA od tada zdravstvenim ustanovama u oba entiteta nije potvrđen nijedan novi slučaj.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine potvrdili su da im nisu prijavljeni novi rezultati sekvencioniranja nakon jula, te su napomenuli da su u ovom bh. entitetu od početka pandemije do 23. avgusta ove godine od COVID-19 oboljele 137.653 osobe, dok je od posljedica 5.570 preminulo.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) su takođe potvrdili da zasad nemaju potvrđenu delta varijantu u tom bh. entitetu, ali da se trenutno bilježi postepen porast broja novooboljelih i hospitalizovanih.

“Ukoliko se sve epidemiološke mjere ne budu poštovale i ukoliko se građani ne budu vakcinisali u planiranom obimu, za šta je obezbijeđena dovoljna količina vakcina, imaćemo i dalje porast zaraženih”, izjavila je za AA Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS-a.

Upozorava da je porast broja oboljelih posljedica nedovoljnog poštivanja epidemioloških mjera, kontakta osoba sa izvorima zaraze, a to su oboljele osobe koje su se zarazile ili u inostranstvu ili na ovom području.

“Ovim putem, pozivamo sve građane da se što prije vakcinišu, kako bismo zaustavili ovaj trend porasta zaraženih”, poručila je Rodić Vukmir.

U Bosni i Hercegovini je od početka pandemije zaraženo najmanje 211.689, dok je od posljedica COVID-19 preminulo 9.770 osoba, podaci su državnog Ministarstva civilnih poslova.

Evropska agencija za lijekove ( EMA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ( ECDC) u izvještaju objavljenom krajem jula ocijenili su da će delta varijanta koronavirusa do kraja avgusta predstavljati 90 posto svih virusa SARS-CoV-2 koji cirkulišu u Evropskoj uniji.