Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zavod za javno zdravstvo

Od početka sezone 11 smrtnih slučajeva od gripe u FBiH

gripa ilu5

U Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje se bilježi srednja aktivnost bolesti sličnih gripi

Od početka sezone, Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prijavljeno je jedanaest smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe tip A, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kod tri pacijenta izoliran je podtip A(H3), kod četiri pacijenta podtip A(H1N1)pdm09, dok kod četiri pacijenta nije urađena subtipizacija. Riječ je o pacijentima s popratnim hroničnim oboljenjima. Četiri slučaja registrirana su u Kantonu Sarajevo, pet u Tuzlanskom i dva slučaja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

U Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje se bilježi srednja aktivnost bolesti sličnih gripi, uz smanjenje aktivnosti u odnosu na prethodnu sedmicu. Oboljeli se registruju u svim kantonima u Federaciji BiH, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

U Referalnoj laboratoriji za gripu do sada su testirana 323 uzorka, od kojih je 125 (38,7 posto) pozitivno na virus gripe tip A, i to 69 uzoraka na podtip A(H3N2) i 56 uzorka na podtip A(H1N1)pdm09.

Do sada je prijavljeno ukupno 108 SARI slučaja pozitivnih na virus gripe, hospitaliziranih na sedam klinika u Federaciji BiH. SARI slučajevi pozitivni na virus gripe prisutni su u svim dobnim skupinama, najviše u skupini 25-64 i 65+.

Svake godine, u Federaciji BiH registrira se 40.000 do 50.000 osoba sa simptomima sličnim gripi.

Najveći broj oboljelih registrira se u januaru i februaru, te već od druge sedmice januara, kada se prijavljuje povećan broj oboljelih.