intenzivna sezona

Od početka sezone od gripe u Bosni i Hercegovini preminulo 57 osoba

gripa

Preporuke ljekara su izbjegavanje gužve, skupova i zatvorenih prostora, redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom, pokrivanje usta maramicom prilikom kašljanja i kihanja, propisno odlaganje iskorištenih maramica, izbjegavanje bliskog kontakta sa bolesnim osobama

Od početka sezone gripa u Bosni i Hercegovini prijavljeno je 57 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe tip A ili je riječ o posljedicama teških respiratornih infekcija, javlja Anadolu Agency (AA).

Epidemiološki nadzor nad gripom u Bosni i Hercegovini počinje u oktobru i završava u maju, a u ovom periodu desetine hiljada je prijavljenih od ARI infekcija, ILI infekcija, dok su stotine od SARI infekcija.

Svake godine, u Federaciji BiH registrira se 40.000 do 50.000 osoba sa simptomima sličnim gripi.

”Najveći broj oboljelih registrira se u januaru i februaru, te već od druge sedmice januara, kada se prijavljuje povećan broj oboljelih, govorimo o epidemiji”, izjavila je Maja Kojović, stručna saradnica za odnose s javnošću Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Prema posljednjim podacima koje Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH dobija sa terena, u Federaciji se i dalje bilježi srednja aktivnost bolesti sličnih gripi, uz smanjenje aktivnosti u odnosu na prethodnu sedmicu. Oboljeli se registriraju u svim kantonima u Federaciji BiH.

U Referalnoj laboratoriji za gripu do sada su testirana 272 uzorka, od kojih je 101 (37,1 posto) pozitivan na virus gripe tip A, i to 57 uzoraka na podtip A(H3N2) i 44 uzorka na podtip A(H1N1)pdm09.

Do sada je prijavljeno ukupno 85 SARI slučajeva pozitivnih na virus gripe (SARI-ozbiljne akutne respiratorne infekcije), hospitaliziranih na sedam klinika u Federaciji BiH. SARI slučajevi pozitivni na virus gripe prisutni su u svim dobnim skupinama, najviše u skupini 25-64 i iznad 65 godina.

Smrtni slučajevi se registriraju svake godine. Od početka sezone, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je devet smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe tip A. Kod tri pacijenta izoliran je podtip A(H3), kod četiri pacijenta podtip A(H1N1)pdm09, dok kod dva pacijenta nije urađena subtipizacija. Riječ je o pacijentima sa popratnim hroničnim oboljenjima. Četiri slučaja registrirana su u Kantonu Sarajevo, tri u Tuzlanskom i dva slučaja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

“Vakcinacija je jedina i najučinkovitija mjera zaštite od gripe i njenih komplikacija. Idealno vrijeme za cijepljenje je u ranu jesen, prije širenja virusa gripe, budući da su potrebna 2-3 tjedna da se zaštitna antitijela razviju u organizmu. Vakcinacija se preporučuje osobama starijim od 65 godina, oboljelim od hroničnih bolesti kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije, zdravstvenim radnicima i svima onima koji žele da smanje rizik od bolesti”, pojasnila je Kojović.

Prema njenim riječima, antibiotici nisu učinkoviti jer je gripa virusno oboljenje. Antivirusne lijekove treba koristiti samo uz liječničku preporuku.

”Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske od početka sezone gripa prijavljeno je 48 pacijenata preminulih od posljedica teških respiratornih infekcija”, izjavila je Nina Rodić Vukmir, načelnik Službe za epidemiologiju u Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prema njenim riječima, kada je u pitanju ukupan broj oboljelih u RS-u od početka sezone ukupno je prijavljeno 53.119 ARI infekcija, 16.428ILI infekcija, dok je 577 SARI infekcija.

Najveća učestalost prijavljivanja oboljenja sličnih gripi (ILI) su imale regije Trebinje i Istočno Sarajevo, a najmanje Foča i Bijeljina, dok je najviše SARI slučajeva prijavljeno u Univerzitetskom kliničkom centru RS i Opštoj bolnici Doboj.

“Broj oboljelih i preminulih pacijenata u ovoj sezoni gripa jeste veći u odnosu na prethodne sezone. Pored evidentnog porasta aktivnosti virusa u RS-u, regionu i zemljama Evrope, povećan broj registrovanih oboljelih posljedica je i jačeg nadzora nad teškim akutnim respiratornim infekcijama i bolje primjene definicije slučaja, kao i većim mogućnostima i kapacitetima za testiranje oboljelih, što prethodnih godina nije bio slučaj”, istakla je Nina Rodić Vukmir.

Dodala je da su prethodne dvije sezone u poređenju sa sadašnjom 2018/19, bile neuobičajeno blage pa se “samim tim ova sezona čini još intenzivnija nego što je to uobičajeno za sezonsko javljanje influence”.

Ona je istakla da je virus A (H1) tipični predstavnik virusa influence koji izaziva veće obolijevanje i jače komplikacije kod hroničnih bolesnika i drugih osjetljivih kategorija stanovništva.

Preporuke ljekara su, između ostalog, izbjegavanje gužve, skupova i zatvorenih prostora, redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom, pokrivanje usta maramicom prilikom kašljanja i kihanja, propisno odlaganje iskorištenih maramica, izbjegavanje bliskog kontakta sa bolesnim osobama, ne posjećivati bolesnike ako nije nužno, ako ste bolesni – ostati kod kuće i ograničiti kontakt sa drugim osobama, održavati higijenu okoline – čistiti te provjetravati prostorije, dezinficirati površine.