Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrdio gradonačelnik

Od ponedjeljka zatvaranje vrtića u Banjoj Luci

radojicic bl

Naveo je da se vanredne mjere koje je štab juče donio s ciljem smanjenja broja društvenih kontakata i mogućnosti širenja virusa u najvećoj mjeri poštuju

Od ponedjeljka javni i privatni vrtići u Banjaluci neće raditi, osim za oko 100 mališana za koje su se roditelji izjasnili da nisu u mogućnosti da ih čuvaju na drugi način, odlučeno je danas na sjednici banjalučkog Štaba za vanredne situacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova djeca biće raspoređena u četiri ustanove Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, a radi se o djeci medicinskih radnika, medijskih radnika, vatrogasaca, policajaca i drugih službi neophodnih da bi se suzbio koronavirus.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke nakon sjednice štaba rekao je da je po iskustvima zemalja regiona realno očekivati rast broja oboljelih.

“Nema razloga za nervozu i paniku”, kazao je Radojičić i pozvao građane da poštuju mjere koje se preduzimaju.

Naveo je da se vanredne mjere koje je štab juče donio s ciljem smanjenja broja društvenih kontakata i mogućnosti širenja virusa u najvećoj mjeri poštuju. Istakao je da kontrolni organi juče nisu kažnjavali već upozoravali one koji nisu postupali u skladu s ovim mjerama. Naglasio je da nisu prihvaćene primjedbe tržnih centara kojima je radno vrijeme ograničeno do 18 časova i zabranjen rad vikendom. Rad apoteka i kladionica nije u nadležnosti lokalnih vlasti.

“U komunikaciji s Vladom RS dobili uvjeravanje da će republičke vlasti riješiti pitanje rada kladionica”, kazao je on i dodao da se ograničenje vremena rada ne odnosi na zanatstvo i male preduzetnike.

Najavio je i da će Grad Banjaluka razmotriti ekonomske mjere, odnosno na koji način pomoći privredne subjekte koji će trpjeti štetu zbog novonastale situacije.

Osim toga, odlučeno je da će javnom prevozu doći do redukcije linija, obzirom na manji broj putnika pošto ne rade škole, fakulteti i vrtići.