Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u toku intezivni sastanci?

U RS-u obustavljen transport plina prema FBiH, Ivancov obećao pomoć

bh-gas-1280×640

Džindić je sa Salkićem održao i sastanak s ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovom povodom novonastale krize sa plinom

U zvorničkom postrojenju kompanije “Gas promet” jučer u osam sati obustavili su transport plina prema Federaciji BiH, odnosno Sarajevu. Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, kao i direktor BH-Gasa Jasmin Salkić potvrdili su da su u toku intenzivni sastanci sa predstavnicima kompanije “Gas promet” kako bi se problem što prije riješio.

Džindić je sa Salkićem održao i sastanak s ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovom povodom novonastale krize sa plinom. Kako je potvrdio ministar Džindić , ambasador mu je rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se problem što prije riješi.

Venitili kako tvrde iz Gas prometa ostat će zatvoreni sve dok BH-Gas, Srbijagas i Gas promet ne potpišu novi odnosno obnove stari ugovor.

Nadležni su najavu zavrtanja venitila proglasili spinom, a vijest je objavljena 27. septembra. Okarakterisana je kao obični spin, i to sa Pala, od Uprave firme „Gas promet“, koja nema nikakvu nadležnost da dogovora ili bude posrednik između „BH-Gasa“ i „Srbijagasa“ o ugovorenom transportu plina kroz RS.