BiH

dugoročna prognoza

Od srijede porast temperatura, početkom februara nestabilno vrijeme

24/01/2022

Vrhunac hladnog vala je u utorak, 25. januara, kada se u pojedinim područjima minimalne temperature očekuju i do minus 18 stepeni Celzijusovih

Zimski uslovi koji su obilježili vikend u Bosni i Hercegovini se nastavljaju i u zadnjoj sedmici januara širom zemlje, a naročito u sjevernim i centralnim područjima, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ), prenosi Anadolu Agency (AA).

Osim jako niskih jutarnjih temperatura, moguća je i pokoja pahulja snijega u Bosni. Na području Hercegovine preovladavaće umjereno oblačno i djelimično sunčano vrijeme.

Vrhunac hladnog vala je u utorak, 25. januara, kada se u pojedinim područjima minimalne temperature očekuju i do minus 18 stepeni Celzijusovih. Od sredine sedmice temperature će biti u porastu tako da će i Bosni tokom dana imati pozitivan predznak. Vjetar slab sjevernog smjera će od srijede preći u južni smjer.

Minimalne jutarnje temperature zraka variraće od minus osam stepeni do minus tri u Bosni, na jugu zemlje do nula. Najviše dnevne temperature između minus četiri i dva u Bosni, u Hercegovini osam stepeni. Temperature će tokom sedmice lagano rasti tako da maksimalne mogu dosezati i do 12 stepeni Celzijusovih.

Početkom februara prema dostupnim prognostičkim materijalima očekuje se oblačno i nestabilno vrijeme. Vremenske prilike će biti primjerene godišnjem dobu.

U većini krajeva u Bosni je izvjestan snijeg, a na području južne Hercegovine kiša. Minimalne temperature zraka biće u rasponu od minus osam i minus tri u Bosni, četiri u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature varirat će između minus pet i nula stepeni u Bosni do šest u Hercegovini.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.