Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od sutra isplata uvećanih penzija za korisnike Fonda PIORS-a

penzije penzioneri

U Republici Srpskoj (RS) sutra počinje isplata oktobarskih penzija za korisnike Fonda PIORS-a, uvećanih za tri posto – najavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Milenko Savanović.

On je na konferenciji za novinare rekao da su u Vladi RS-a svjesni da iznosi penzija u RS-u nisu dovoljni, ali se taj bh. entitet, kako je naveo, nalazi u složenoj ekonomskoj situaciji.

-U Vladi RS-a ostajemo na stanovištu da se penzije od naredne godine povećaju za još dva posto, ali to nije realno moguće očekivati sve do pred kraj prvog kvartala 2018., jer je punjenje budžeta u januaru nešto slabije zbog neradnih dana – rekao je Savanović.

Prosječna penzija s povećanjem od tri posto iznosit će 351 KM, a penzija za 40 godina staža osiguranja iznosit će 512 KM i predstavlja 61 posto prosječne plaće u RS-u, rekao je direktor Fonda PIO RS-a Mladen Milić.

Napomenuo je da su zabilježili povećanje naplate doprinosa u ovoj godini za gotovo pet posto u odnosu na lani.

Međutim, zdravstvene ustanove u RS-u su i dalje naredovni uplatioci doprinosa i duguju više od 100 miliona KM za period od 2010. do danas.

Za uvećanje penzije od tri posto za oko 258.545 korisnika Fonda PIORS-a neophodno je dodatnih oko 2,5 miliona KM mjesečno, odnosno svaki mjesec neophodan je iznos od 86,1 milion KM, u bruto iznosu.