vremenska prognoza

Od sutra manje smoga u Sarajevu, biće kiše i vjetra

sarajevo – magla – smog

U ponedjeljak se poslijepodne i u večernjim satima u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne očekuje kiša

Iako posljednjih nekoliko dana stanovnici Sarajeva muku muče sa veoma zagađenim zrakom te izbjegavaju boravak na otvorenom i bježe na planine, prognoza pokazuje da će se kvalitet zraka značajno popravljati već od sutra.

Mjerne stanice u glavnom gradu BiH danas su zabilježile manje zagađenje zraka nego jučer, a prema najavi Vlade KS koja se pozvala na prognostičke podatke Federalnog hidrometerološkog zavoda (FHMZ) od utorka se očekuje i veća promjena vremena praćena padavinama i slabim vjetrom.

Prema podacima mjernih stanica danas u 18 sati na Otoci je indeks kvalitete zraka iznosio 116, kod Vijećnice 85, na Bjelavama 115, na Bistriku 24, dok je najlošija situacija na mjernoj stanici u krugu Ambasade SAD-a u Sarajevu gdje je izmjereno 243 i na Skenderiji sa indeksom 265.

U ponedjeljak se poslijepodne i u večernjim satima u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne očekuje kiša, dok će u utorak u jutarnjim satima i tokom prijepodneva kiša padati u većem dijelu naše zemlje, a u višim područjima snijeg. Poslije podne i u večernjim satima padavine se očekuju uglavnom u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. U većini područja se očekuje susnježica i snijeg.