Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

instaliran softver

Od sutra u BPK-u Goražde izdavanje QR potvrda

bpk-gorazde

Po riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK Medine Bičo, na zahtjev građana, ova ustanova je i dosad izdavala potvrde koje nisu sadržavale QR kod, a instaliranjem softvera zdravstvenim ustanovama bit će omogućeno da unose podatke osoba koje su izvršile imunizaciju u tim zdravstvenim ustanovama

U javnoj ustanovi Zavod za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde od jučer je instaliran softver koji omogućava izdavanje potvrda o imunizaciji protiv virusa COVID-19 sa QR kodom na području tog kantona – potvrđeno je na današnjem sastanku premijerke i ministra zdravstva BPK Goražde, Aide Obuća i Eniza Halilovića te direktorice Zavoda Medine Bičo.

Naglašeno je da je postupajući po naredbi Federalne vlade i Kriznog štaba, Vlada BPK Goražde izdvojila finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta a instaliranje softvera na području kantona, istakla je Obuća, preduslov je za kreiranje jedinstvenog QR koda na nivou države BiH, jer će se koristiti podaci iz baze podataka kantona.

– Zadovoljstvo nam je što će građanima BPK Goražde biti omogućeno da dobiju potvrdu o imunizaciji sa QR kodom, što je preduslov da na nivou BiH imamo priznati QR kod s kojim će naši građani moći putovati u zemlje zapadne Evrope i svijeta. U saradnji sa JU Zavod za javno zdravstvo uspješno smo okončali tu proceduru i kako su me izvijestili, već od sutra će svi zainteresovani građani moći dobiti potvrdu sa QR kodom, a ono što nam je posebno bitno jeste da imamo evidenciju vakcinisanih osoba, jer kako struka ističe, vakcina je jedan od preduvjeta u pobjedi protiv pandemije virusa COVID-19 kako bismo se što prije vratili normalnim uslovima života – naglasila je premijerka BPK Goražde.

Po riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK Medine Bičo, na zahtjev građana, ova ustanova je i dosad izdavala potvrde koje nisu sadržavale QR kod, a instaliranjem softvera zdravstvenim ustanovama bit će omogućeno da unose podatke osoba koje su izvršile imunizaciju u tim zdravstvenim ustanovama.

-Građani BPK imat će mogućnost da dobiju pisanu potvrdu s QR kodom koja će se moći skenirati kako bi se potvrdila njena autentičnost. Mi ćemo do kraja sedmice dodatno izvršiti edukaciju osoba koje već rade na bazi vakcinisanih i moći će se krenuti u implementaciju izdavanja potvrda. Zainteresovani građani koji su se vakcinisali u JU Zavod za javno zdravstvo, tu potvrdu će moći zatražiti već od sutra, a oni koji su se vakcinisali u drugim zdravstvenim ustanovama to će moći učiniti do kraja sedmice – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.