Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Od sutra u RS-u pojeftinjenje oko 80 lijekova

31/05/2015

U Republici Srpskoj od sutra, oko 80 lijekova komercijalnih naziva koji se nalaze na “Listi lijekova” koji se izdaju na recept, bit će jeftiniji u prosjeku za 15,7 posto.

To znači da će osiguranici za ove lijekove izdvajati mnogo manje novca, nego do sada, saopćeno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a.

Naime, Fond je ponovo u pregovorima s farmaceutskim kućama uspio da snizi cijene lijekova, posebno onih lijekova koji se nalaze na „Listi B“, gdje je veće učešće osiguranika, odnosno gdje participacija za lijekove iznosi 50 posto.

[pull_quote_left]Ovo je, inače, već peti put u protekle dvije godine da Fond zdravstvenog osigurana RS uspijeva da, kako navode, u pregovorima sa farmaceutskim kućama snizi cijene lijekova koji se izdaju na recept[/pull_quote_left]

Primjera radi, lijek generičkog naziva „esomeprazol“ (Lista B) od 20 mg koji se koristi za liječenje heliko bakterije, čira na želucu, te drugih bolesti želuca, od sutra će biti jeftiniji za 43,4 posto.

To znači da će sada osiguranici za ovaj lijek plaćati participaciju u iznosu od četiri KM, dok su ranije, prije usvajanja novog cjenovnika, za participaciju izdvajali 7,14 KM.

Takođe, lijek za epilepsiju koji se nalazi na „Listi A“ generičkog naziva „levetiracetam“ od 500 mg od sutra će biti jeftiniji za 16,71 KM odnosno za 17,3 posto.

Osim ovih lijekova, smanjene su, između ostalih, cijene lijekova za liječenje hiperplazije prostate, srčane insuficijencije, hroničnog alergijskog rinitisa i drugo.

– Fond je u pregovorima s farmaceutskim kućama uspio da snizi cijene za oko 25 lijekova komercijalnih naziva koji se nalaze na „Listi A“ i za oko 55 lijekova komercijalnih naziva s „Liste B“, različitih doza i oblika – saopćeno je.

Podsjećamo da je participacija za lijekove s „Liste A“ 10 posto za osiguranike koji nisu oslobođeni plaćanja ove obaveze, a za lijekove s „Liste B“ 50 posto od referentne cijene lijeka.

Ovo je, inače, već peti put u protekle dvije godine da Fond zdravstvenog osigurana RS uspijeva da, kako navode, u pregovorima sa farmaceutskim kućama snizi cijene lijekova koji se izdaju na recept.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.