Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Institut za javno zdravstvo

Od testiranih 550 uzoraka na koronu pozitivne još 23 osobe u RS-u

korona test

Kod 11 osoba je utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona

U posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS izvršeno je testiranje 550 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 23 osobe u tom bh. entitetu.

Dosad je u RS potvrđeno 1.168 slučajeva virusa korona, oporavilo se 511 osoba, a od posljedica COVID-19 preminulo je 79 osoba, saopćeno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Preciziraju da je 14 novozaraženih osoba ženskog, a devet muškog spola. Prema mjestu prebivališta, osam osoba je iz Banje Luke, pet iz Gacka, po dvije iz Doboja i Prijedora, i po jedna osoba je iz Bosanskog Broda, Dervente, Kostajnice, Modriče, Srpca i Laktaša.

Kod 11 osoba je utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiološka veza sa pozitivnim slučajem.

Četiri osobe su hospitalizovane u UKC-u.

U protekla 24 sata testirano je 77 radnika te zdravstvene ustanove i svi nalazi su negativni. Svi testirani radnici iz drugih zdravstvenih ustanova iz Banje Luke, Laktaša, Bijeljine, Gacka, Zvornika, Foče i Nevesinja su također negativni na novi virus korona.

Testirane su i 144 osobe iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju. Pozitivan test na virus korona potvrđen je kod jedne osobe iz karantina u Gacku.

Od početka epidemije ukupan broj testiranja na virus korona u RS je 19.108.