kad je vlast gluha i slijepa

Od ukidanja akciza na gorivo i dalje nema ništa ništa, a inflacija obara rekorde

Gorivo u Hrvatskoj od ponoći znatno jeftinije
Foto: Ivan Skrinjar/PIXSELL

Priča o ukidanju akciza na gorivo u parlamentarnim klupama traje skoro godinu dana, bez epiloga. A inflacija –obara rekorde

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, zakazanoj za 31. januar, naći će se izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju izmjena Zakona o akcizama. Iako je prijedlog SDP-a BiH za ukidanje akciza na gorivo podnesen još u martu prošle godine, komisija je tek u septembru prošle godine postigla saglasnost da akcize na gorivo budu ukinute na šest mjeseci, uz mogućnost produženja na još tri mjeseca.

Za primjenu izmijenjenog Zakona o akcizama potrebno je usvajanje u oba doma Parlamenta BiH, javlja BHRT.

Priča o ukidanju akciza na gorivo u parlamentarnim klupama traje skoro godinu dana, bez epiloga. A inflacija –obara rekorde. Umjesto donošenja zakona kojim bi gorivo bilo jeftinije za pola marke, političari su opet servirali samo izgovore.

Frustrirajuće je što na ukidanje akciza na gorivo čekamo 10 mjeseci, kaže Saša Magazinović iz SDP-a ističući da je potvrđivanje njihovog prijedloga stvar zdravog razuma. Kako će reagovati SDP, ukoliko SNSD sa kojim je u koaliciji na nivou BiH, opet bude protiv ovog zakona, Magazinović nije mogao komentarisati.

– Gorivo jeftinije za pola marke je vitalni nacionalni interes svakog naroda i svakog građanina pojedinačno. Očigledno je da su mu zamjerke nalazili oni koji su zadnji put nasuli gorivo kad je bilo nešto više od marku, dakle oni kojima država plaća gorivo, kaže Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH (SDP).

Premijer Republike Srpske i potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković ističe da su kroz više jednokratnih novčanih pomoći najugroženijim građanima podijelili više novca nego što se u budžet slilo prihoda od akciza.

– U razgovoru koji sam imao sa kolegama iz drugog entiteta, nije postojala od prvog dana saglasnost za ukidanje akciza na gorivo. Rekli su mi to nije dobra ideja, imaćete velike gubitke u budžetu i nećete dobiti efekte koje očekujete, navodi Višković.

Privremeno ukidanje akciza na gorivo je prvi test kvaliteta nove koalicije na nivou BiH i vidjećemo da li je zaista okrenuta boljitku građana, smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović. Za razliku od okruženja, kaže, Bosna i Hercegovna nije uradila ništa da smanji opterećenje građanima na hranu i gorivo, dok novac od akciza troši – netransparentno.

– Ako vam kažem da smo do sada po tom osnovu prikupili 13 milijadi maraka, i ako uzmemo da u prosjeku cijena autoputa 10 miliona, to je 1.300 kilometara. Nijedan jedini kilometar nismo izgradili na bazi svojih sredstava. Suština cijele priče je da novca imamo, ali se nenamjenski troši, a građani to ne vide jer im se stalno u prvi plan stavljaju nacionalne teme, sukobi, ističe Pavlović.

Ukoliko izmijenjeni zakon o akcizama bude usvojen u Predstavničkom domu, neizvjesno je kada će doći na dnevni red Doma naroda Parlamenta BiH, koji još nije formiran. Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH poručuju da im treba minimum mjesec dana za primjenu.