BiH

43 nova slučaja

Od ukupnog broja novozaraženih u Sarajevu, polovina je iz porodičnih klastera

21/08/2020
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Od posljednjeg izvještavanja evidentiran je oporavak 87 osoba

U Kantonu Sarajevo su potvrđena 43 nova slučaja zaraze koronavirusom, od čega njih 29 ili 67,44 posto pripadaju porodičnim klasterima i u samoizolaciji su od ranije. Testirana su 294 laboratorijski uzorka.

Kako je saopćeno iz Vlade KS, od posljednjeg izvještavanja evidentiran je oporavak 87 osoba.

Uzorci su prikupljani u periodu od 18. do 20.08. ove godine, a analizirani u protekla 24 sata.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u Kantonu Sarajevo je trenutno 689 osoba pozitivno na koronavirus, a što i dalje ima značajnu tendenciju pada ukupnog broja oboljelih od ovog zaraznog oboljenja.

– Trenutno se njih 47 nalazi na bolničkom liječenju, u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, među kojima jedan pacijent koristi potporu respiratora pri disanju. Sa bolničkog liječenja je tokom jučerašnjeg dana otpušteno 10 pacijenta. Jedan pacijent je, nažalost, preminuo jučer, čime ukupan broj smrtnih slučajeva od posljedica infekcije koronavirusom u Kantonu Sarajevo povećan na 63 – navodi se u saopćenju.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.281 osoba, na osnovu rješenja inspekcije, preporuke epidemiologa ili rješenja Ministarstva zdravstva KS.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u Kantonu Sarajevo je od početka pandemije potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 3.584 osobe.

Do danas su se od posljedica ove zaraze oporavile 2.832 osobe.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.