BiH

Odabran žiri Fondacije za kinematografiju za 2015.

27/11/2015

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju i predstavnici Federalnog ministarstva kulture i sporta, nakon sprovedenog javnog poziva odabrali su članove stručnog žirija zaduženog za odabir projekata pristiglih na konkurs Fondacije za 2015.

Imenovan je stručni žiri u sastavu: Slaven Knezović glumac i producent iz Mostara, Marko Mikulić novinar i producent iz Širokog Brijega, Milenko Prstojević TV producent iz Sarajeva, Elmir Huremović producent iz Tuzle,i Arijana Saračević Helać, novinarka i TV autorica iz Sarajeva.

“Uloga stručnog žirija u procesu dodjele javnih sredstava filmskim projektima je ključna za osiguranje transparentnog i odgovornog odlučivanja u Fondaciji za kinematografiju. Odabir članova žirija putem javnog poziva je već ustaljena praksa koja je značajno proširila krug stručnih ljudi uključenih u donošenje odluka. Ove godine imali smo 9 prijava za članstvo u Žiriju, što je na nivou prethodnih godina, no smatramo da bi taj broj ipak trebao biti nešto veći kako bi u potpunosti mogli uzeti u obzir sve kriterije, a to su: stručnost, profesionalna i regionalna raznolikost, te spolna ravnopravnost”, rekao je Jovan Marjanović, v.d. Predsjednika UO Fondacije.

Na konkurs za podrsku proizvodnji i razvoju prijavljena su 54 projekta, tek nešto manje od rekordnih 57 prošle godine. Riječ je o 38 projekata dugometražnog i 16 kratkometražnog filma u obje kategorije (proizvodnja i razvoj). Prijave uključuju različite filmske forme, igrane, dokumentarne, animirane filmove, mikro i visoko budzetske filmove, te veliki broj kako afirmisanih tako i novih autorskih imena iz cijele zemlje.

“Konkurencija je zaista velika. Administrativno-pravna komisija Fondacije i članovi žirija već su pristupili analizi prijava, radni sastanak je zakazan za drugu polovicu prosinca, nakon čega ćemo odmah objaviti rezultate. Proces i kriteriji odabira su vrlo jasni i objavljeni na našoj web stranici”, kaže Ivo Čolak,član UO Fondacije.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osnovala je Fondaciju za kinematografiju 2002. godine, od kada Fondacija djeluje u sklopu Ministarsva kulture i sporta Federacije BiH sa ciljem pružanja finansijske potpore razvoju kinematografije u Bosni i Hercegovini.

Do danas je iz Fondacije podržano preko 220 višestruko nagrađivanih i vrlo gledanih BH filmova, uključujući izuzetno uspješne dugometražne igrane naslove kao što su GORI VATRA Pjera Žalice, LJETO U ZLATNOJ DOLINI Srđana Vuletića, GRBAVICA, Jasmile Žbanić, DJECA Aide Begić i EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA Danisa Tanovića, te brojne domaće i međunarodne filmske festivale i manifestacije poput Sarajevo Film Festivala i koprodukcijskog marketa CineLink, Mediteran Film Festivala i projekata Udruženja filmskih radnika BiH. Fondacija za kinematografiju je jedino javno tijelo u BiH specijalizovano za kinematografiju, te djeluje kao krovna institucija ove privredne i umjetničke grane.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.