Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odata počast ubijenim pripadnicima JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici (FOTO)

BiH

Odata počast ubijenim pripadnicma JNA
Foto: I. Kralj

Uz osiguranje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, delegacija iz Republike Srpske položila je bijele ruže i zapalila svijeće u znak sjećanja na prije 24 godine stradale pripadnike bivše Jugoslovenske narodne armije, u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, danas Ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu, prenosi Anadolu Agency.

Delegaciju iz Republike Srpske, koja je u pratnji policije stigla u tri autobusa i nekoliko putničkih automobila, predvodio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović.

Kako je rekao Čubrilović, u Dobrovoljačkoj ulici prije 24 godine stradali su nedužni ljudi.

“Tužna je činjenica da ni nakon 24 godine nemamo nikakvih podataka za zločin koji je ovdje počinjen nad nedužnim, mladim vojnicima koji su poštujući jedan sporazum pokušali napustiti ovaj prostor. Oni koji su odgovorni za ovakvo nedjelo svakako trebaju odgovarati. Zločin je počinjen i nad Srbima, i nad muslimanima, i Hrvatima i Albancima. Ti ljudi, koji su izvršavali svoju dužnost, nikome i ništa nisu bili krivi, pošli su ispoštovati sporazum”, rekao je Čubrilović.

Dodao je kako očekuje da se mjesto stradanja vojnika JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj “trajno obilježi postavljanjem spomen-ploče na kojoj će biti ispisana njihova imena”.

“Također i na svim ostalim mjestima gdje su zločini počinjeni treba to da uradimo, da ispoštujemo jedni druge. Ono što se pokušavalo u Kazanima nekoliko puta, te spomen-ploče nisu ni 24 sata uspjele ostati tamo, ne smijemo to dozvoliti jer to govori o nama, o nedovršenosti i nedorečenosti države u kojoj živimo. Bez pomirenja i priznanja nema nam opstanka na ovim prostorima, i što je još žalosnije, nema nam napretka, bez njega ne znam čemu je ukupan smisao življenja na ovim prostorima”, zaključio je Čubrilović zatraživši od Tužilaštva i Suda BiH da istraže ove događaje.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović izjavio je kako je delegacija iz RS-a došla kako bi obilježila 24 godine od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj, ustvrdivši da je JNA “u to vrijeme bila jedina legalna i legitimna oružana sila bivše Jugoslavije”.

“Sporazum od 26. aprila, koji je potpisan u Skoplju o mirnom povlačenju JNA iz Sarajeva bio je isprovociran činjenicom da su paralelne vojne snage u BiH: Patriotska liga, pripadnici MUP-a, pripadnici Teritorijalne odbrane Zelene beretke ničim izazvani napali kolonu u kojoj su stradala 42 pripadnika JNA, 71 je ranjeno, a 207 je bilo zarobljeno”, ustvrdio je Savanović dodavši kako za taj napad “niko nije odgovarao” i kako na procesuiranju odgovornih treba insistirati jer će to doprinijeti pomirenju u BiH.

On je javno uputio zahtjev vlastima Kantona Sarajevo da odobre podizanje spomen-ploče na ovom mjestu.

Prethodno su pripadnici udruženja “Zelene beretke” i građani Sarajeva polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast u blizini mosta Drvenija u Sarajevu svim stradalim saborcima u bitkama za odbranu Sarajeva 2. i 3. maja 1992. godine.

Današnje obilježavanje godišnjice događaja u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu proteklo je bez incidenata.