Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Odbačen zahtjev Dodikove odbrane

milorad dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Milorad Dodik

Tužilaštvo BiH je, podsjećamo, optužilo Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora “Službenog glasnika RS”, za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta

Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, odbacio je zahtjev odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za izuzeće četiri tužioca u ovom procesu.

Ovu informaciju potvrdio je Dodikov advokat Goran Bubić.

To znači da će suđenje Dodiku biti održano 17. januara prema rasporedu Suda BiH, piše Avaz.

Bubić je na ročištu 20. decembra zatražio izuzeće tužilaca, jer ne postoji nepristrasan pristup predmetu zbog čega su prijedlozi za izuzeće relevantni.

Ročište je odgođeno nakon što je zatraženo izuzeće tužilaca Nedima Ćosića, Nives Kanevčev, Biljane Golijanin, te Gordane Bosiljčić.

Još jedna odbijenica

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine sredinom decembra odbio je žalbu odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za premještanje procesa u nadležni sud u Banju Luku.

Dodikovi advokati podnijeli su taj zahtjev pozivajući se na “ekonomičnost postupka” jer i optuženik kao i svi svjedoci koje kani pozvati odbrana žive u tom gradu.

Nakon toga su ponovili isti zahtjev, no uz novo obrazloženje kako se Dodiku u Sarajevu priprema “osvetničko suđenje”, navodno zbog njegovih ranijih istupa u kojima je osporavao ustavnu i zakonsku osnovu postojanja suda na državnom nivou, kao i njegovih izjava u kojima je napadao predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Debevec je u međuvremenu uhapšen zajedno sa bivšim šefom OSA-e Osmanom Mehmedagićem, koji se trenutno nalaze u pritvoru.

Tužilaštvo BiH je, podsjećamo, optužilo Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora “Službenog glasnika RS”, za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U opužnici se navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je Šmit donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon i neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila NSRS.

Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.