Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustavni sud

Odbačena apelacija Džaferovića, ostaje na snazi kontrola javnih nabavki u KS

dzaferovic (1)

Fokus. ba nedavno je objavio odgovor Vlade KS gdje se, između ostalog, ističe da je u svojoj dosadašnjoj praksi, Ustavni sud BiH jasno ukazao da nema nadležnost da ispituje upravne akte, bez obzira što su opšte pravne prirode

Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za odlučivanje.

Inače, ova uredba po kojoj djeluje Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, predstavlja najjači alat u KS kada je riječ o borbi protiv korupcije.

Fokus. ba nedavno je objavio odgovor Vlade KS gdje se, između ostalog, ističe da je u svojoj dosadašnjoj praksi, Ustavni sud BiH jasno ukazao da nema nadležnost da ispituje upravne akte, bez obzira što su opšte pravne prirode, a o tome je još 1997. zauzeo stav, a isto je ponovljeno 2003. Tako se ni uredbe, kao podzakonski akti, ne mogu tumačiti kao zakoni u materijalnopravnom smislu.

Navodi se i da je ova uredba klasični provedbeni akt Zakona o javnim nabavkama BIH, a što je evidentno i u članu 1. ove uredbe, u kojem stoji da se primjenjuje u skladu sa Zakonom u javnim nabavkama.