Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Odbijen zahtijev Zulfikara Ališpage za izuzeće sutkinje Željke Marenić

Zulfikar Ališpago
Foto: Sud BiH
Zulfikar Ališpago

Postupak protiv Ališpage je, zbog njegovog zdravstvenog stanja, 2014. razdvojen u odnosu na ostale u predmetu, koji je pravosnažno okončan 2017. godine

 Državni sud odbio je zahtjev odbrane Zulfikara Ališpage, optuženog za zločine u Trusini kod Konjica, za izuzeće predsjedavajuće Sudskog vijeća Željke Marenić zbog nepoštivanja načela nepristrasnosti, potvrđeno je za Detektor.

Iz Suda su naveli da je na Općoj sjednici doneseno rješenje kojim se zahtjev Ališpagine odbrane za izuzeće predsjedavajuće Vijeća Željke Marenić odbija kao neosnovan.

Na zadnjem ročištu u ovom predmetu odbrana Ališpage je obrazložila razloge zbog kojeg bi sutkinja Marenić trebala biti izuzeta iz ovog postupka, između ostalog, izražavajući sumnju u njenu nepristrasnost i navodeći kako smatraju da je ona već “osudila” njihovog branjenika.

Zulfikar Ališpago, bivši komandant Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije Republike Bosne i Hercegovine, tereti se da je propustio preduzeti mjere na kažnjavanju potčinjenih zbog ubistava 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane počinjenih u napadu na Trusinu 16. aprila 1993. godine.

Postupak protiv Ališpage je, zbog njegovog zdravstvenog stanja, 2014. razdvojen u odnosu na ostale u predmetu, koji je pravosnažno okončan 2017. godine. 

Naredno ročište bit će naknadno zakazano.