Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbijen zahtjev za povećanje penzija ostvarenih prije 1998. godine

vlada fbih – penzioneri

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača sa saradnicima, te predstavnici Federalnog ministarstva finansija bili su domaćini današnjeg sastanka u sjedištu Vlade FBiH na kojem su razmotreni zahtjevi Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH od 11. augusta ove godine.

Iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću navode da je cilj susreta, koji je organiziran na inicijativu premijera Novalića, bio da se predstavnici tog saveza informiraju o aktivnostima Vlade na tom planu i prije septembra za kad je planirano donošenje novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH i da budu otklonjene prepreke i nedoumice ako ih ima.

Ocijenjeno je da su zahtjevi udruženja penzionera kompatibilni s nastojanjima Federalne vlade da stabilizira penzioni fond i da penzije budu redovno isplaćivane.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić kazao je novinarima nakon sastanka, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, da očekuju pismeni odgovor od Vlade FBiH o njihovim zahtjevima.

– Očekujemo pismeni odgovor od Vlade o tome da je prihvaćeno naših šest zahtjeva. Sedmi zahtjev koji se odnosi na povećanje penzija za deset posto onima koji su penzionisani prije 31. 7. 1998. godine nije prihvaćen. Rečeno je da će, nakon stabilizacije Penzionog fonda, Vlada razmotriti taj zahtjev. Pošto Izvršni odbor zahtjeva da svi zahtjevi budu prihvaćeni u paketu, sastanak je prekinut – kazao je.

Za srijedu u 11 sati najavio je sjednicu Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH kad bi, kako je kazao, trebalo da se očituju o pismenom odgovoru kojeg očekuju od Vlade FBiH.

– Sredstva za isplatu penzija bit će osigurana do 5. u mjesecu za prethodni mjesec, a sama tehnika isplate penzija može trajati nekoliko dana – precizirao je.

Govoreći o položaju ovdašnjih penzionera predsjednik Izvršnog odbora Saveza Mehmedalija Rapa iznio je podatak da 62 posto, od 404.000 penzionera, živi od penzije od 326 KM.

– Morat ćemo se pomiriti sa činjenicom da će isplata penzija počinjati 5. u mjesecu, pa dok ne bude završena – kazao je nakon sastanka.