Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbijena disciplinska tužba protiv sudije Darka Samardžića

samardzic_darko1

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odbila je tužbu protiv sudije Darka Samardžića “zbog nemarnog rada u predmetu Novaka Đukića, koji je osuđen za 20 godina za zločin na Tuzlanskoj kapiji”.

Komisija je odbila tužbu Ureda Disciplinskog tužiloca koji je zatražio da Samardžić bude proglašen krivim za nemar jer nije raspisao potjernicu i zatražio preuzimanje izdržavanja 20-godišnje kazne za odbjeglog ratnog zločinca Novaka Đukića.

Postupak protiv Samardžića je pokrenut, kako su naveli iz Ureda disciplinskog tužioca, jer prvo četiri mjeseca nije raspisao potjernicu za Đukićem, iako je znao da se nalazi van države, a zatim je više od 15 mjeseci čekao da uputi zamolnicu Srbiji za preuzimanje kazne zatvora.

Đukić je proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. Granatom koja je ispaljena na tuzlansku Kapiju, ubijena je 71 osoba.

On je pušten iz zatvora u februaru 2014. godine, nakon što je Ustavni sud – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora.

Sud BiH je u junu 2014. smanjio kaznu Đukiću na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji. U oktobru 2014. za njim je raspisana potjernica jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje.

novak djukic

Đukić: U bjekstvu

Trenutno je u Srbiji u toku postupak pred Višim sudom u Beogradu radi preuzmanja izdržavanja kazne ali se više puta odgađa zbog odbijanja Suda BiH da se preispituje presuda.

Sudija Samardžić je na ročištu pred disciplinskom komisijom krajem prošlog mjeseca izjavio da je uvijek djelovao u skladu s zakonom.

-Ja sam slušao sve svjedoke i nema osobe koja je više zainteresirana da se ovo riješi. Upravo sam zbog toga djelovao zakonito – pojasnio je sudija.

Iz VSTV-a su naveli da na ovo odluku postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj disciplinskoj komisji, javio je BIRN BiH.

Ponovo odgođeno ročište

Viši sud u Beogradu ponovo je ročište Novaku Đukiću odgodio na neodređeno vrijeme, dok se ne obavi vještačenje njegovog zdravstvenog stanja. Đukićev branilac Milorad Konstantinović je rekao za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da se njegov klijent nalazi na bolničkom liječenju, te da je naloženo da se izvještači njegovo zdravstveno stanje, kako bi se utvrdilo da li je sposoban da pristupi na Sud.

Prema Konstantinoviću, odgoda zbog vještačenja ne bi trebalo bitno da utiče na postupak pred Višim sudom u Beogradu jer je do sada od tražene dokumentacije iz Suda BiH stiglo “možda nekih deset posto”.

“Nije stiglo ništa od Apelacionog vijeća, nije stiglo ništa iz istrage, nisu stigli pisani dokazi koji su traženi, tako da ne znam na osnovu čega će i da sude ovdje”, kazao je Konstantinović.

Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje kazne zatvora na koju je Sud BiH osudio Novaka Đukića zbog zločina počinjenog na tuzlanskoj Kapiji.

Razlog odgađanja, kako je navedeno, jeste nedostavljanje dokumentacije iz Suda BiH koju je zatražila Đukićeva Odbrana.

Đukić je proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. Granatom koja je ispaljena na tuzlansku Kapiju ubijena je 71 osoba.

Granata ispaljena “iz svemira”?!

U srijedu je Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, izjavio da je okončana rekonstrukcija ubistava na Kapiji, koju su radili eksperti za balistiku, eksplozive i forenziku iz Srbije, Izraela, Češke, Francuske i Republike Srpske.

“Ukupno je izvršeno 32 eksperimenta na vojnom poligonu u Nikincima. Svi eksperti došli su do jednog zaključka, a to je da za zločin na tuzlanskoj Kapiji granata nije mogla doći ni sa istoka, niti sa zapada, a najmanje granata od 130 milimetara”, rekao je Kojić i dodao da rekonstrukcija pokazuje da za ubistva nije kriv Đukić.