Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbrambeni ataše UK u BiH u posjeti MOBiH

pendes-marshall222

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima primila je danas odbrambenog atašea Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, pukovnika Paula Marshalla.

Pendeš je informirala Marshalla o aktivnostima MO i OSBiH na putu ostvarenja strateških ciljeva i što skorijeg aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) i finaliziranju dokumenta “Pregled odbrane”.

Ona je istakla i pohvalila dobru dosadašnju bilateralnu saradnju između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, s posebnim naglaskom na podršci školovanju naših kadrova na vojnim obrazovnim institucijama i akademijama u Velikoj Britaniji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Tokom sastanka razgovarano je i modalitetima i načinima pomoći koju Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva može dodatno pružiti u procesu implementacije strateškog dokumenta “Pregled odbrane”, nakon što isti bude usvojen od Predsjedništva BiH.

Marshall je informisao Pendeš o toku i realizaciji projekata koje provodi i podržava ambasada te zemlje putem Ureda odbrambenog atašea i prenio podršku i opredjeljenje njegove Vlade da do kraja podrži put BiH prema NATO-u, da podstakne i podupre što brži i efikasniji proces uknjižbe perspektivne vojne imovine kako bi se čim prije aktivirao MAP.

On je informisao Pendeš i o dinamici realizacije projekta obuke mladih oficira iz civilstva, i upoznao je o stanju i uspješnosti bh. kadeta koji se trenutno nalaze na obuci na akademijama ove prijateljske i partnerske zemlje.

Sagovornici su se suglasili da je poželjno uključenje Ambasade UK u BiH u projekte koje vodi Strateški komitet za rješavanje viškova naoružanja i municije u smislu ekspertske, ali i svake druge pomoći s ciljem stvaranja i održavanja što sigurnijeg okruženja u Bosni i Hercegovini ali i u regionu.