Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbrana Novaka Đukića traži od Suda BiH novo suđenje

novak djukic

Odbrana generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića zatražiće od Suda BiH obnovu postupka u slučaju “Tuzlanska kapija” zbog novih dokaza do kojih je došla, najavio je njegov advokat Milorad Ivošević.

Ivošević je istakao da odbrana posjeduje dokaze o tome da do tragedije na Tuzlanskoj kapiji nije moglo doći ispaljivanjem artiljerijske granate od 130 milimetera, a da su nove činjenice utvrđene vještačenjima stručnjaka iz bivše Jugoslavije, kao i sa prostora zemalja NATO-a.

“Zahtjev sudu zasnovali smo na relevantnim dokazima koji su nedvosmisleni i očiti. Nadamo se da će sud smoći snage da ih uvaži. Njima se dobija potpuno drugačija slika o tome šta se dogodilo”, rekao je Ivošević za beogradske “Večernje novosti”.

Sud BiH osudio je generala Đukića na 20 godina zatvora proglasivši ga krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Đukić je pušten iz zatvora u februaru 2014. godine, kada je Ustavni sud BiH zbog pogrešne primjene zakona ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina.

U junu 2014. godine njemu je smanjena kazna na 20 godina, a njegov branilac obavijestio je sud da je Đukić na liječenju u Srbiji.

BiH je u oktobru 2015. godine Srbiji uputila zamolnicu za priznanje i izvršenje presude da bi general Đukić kaznu izdržavao u Srbiji.

Sjednice Višeg suda u Beogradu u postupku povodom priznanja presude više puta su odgađane zbog Đukićevog lošeg zdravstvenog stanja.