Odbrana traži obustavu postupka protiv Orića

naser oric

Odbrana Nasera Orića zatražila je od Haškog tribunala da naredi Sudu BiH obustavu postupka za ratne zločine u Srebrenici protiv njihovog branjenika s obzirom da mu je već suđeno za te zločine.

Branitelji Vasvija Vidović i John Jones zatražili su da predsjednik Haškog suda imenuje posebno vijeće koje će narediti Sudu BiH da “trajno obustavi postupak protiv Nasera Orića” s obzirom da je 2008. u Haagu već pravosnažno oslobođen krivice za ratne zločine počinjene na području Srebrenice. Odbrana je istakla da mu ne može dva puta biti suđeno za isto djelo.

Sud BiH je sredinom septembra ove godine potvrdio optužnicu kojom Nasera Orića i Sabahudina Muhića tereti za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

Orić, bivši komandant jedinica Armije BiH (ABiH) u Srebrenici, i Muhić, pripadnik tih snaga, optuženi su da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Orićeva odbrana navodi da je postupak protiv njihovog branjenika u vezi s “istim vojnim aktivnostima koje su bile baza postupka pred Haškim sudom”.

– U predmetu u Haagu radilo se o operacijama muslimanskih naoružanih jedinica između maja 1992. i februara 1993. u Srebrenici i Bratuncu. Predmet pred Sudom BiH se tiče događaja u tim općinama u drugoj polovini 1992. Svi navodi nove optužnice se dovode u vezu s dešavanjima koje je Haško tužilaštvo razmatralo prije podizanja optužnice – navedeno je u podnesku advokata.

Haški tribunal je Orića 2008. pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Odbrana je zatražila da postupak bude okončan “po hitnom postupku”.

– Zbog postupka u BiH, Orić je pod mjerama zabrane koje mu onemogućavaju napuštanje Federacije BiH i nalažu redovno javljanje policiji. Te mjere utječu na njegov privatni i poslovni život. Uz mogućnost da mu dvaput bude suđeno za isto djelo, ove mjere stvaraju nesigurnost u Orićevom životu, koja je trebala biti zaustavljena oslobađajućom presudom u Haagu – navedeno je u podnesku.

Orić je prošlog mjeseca negirao krivicu i trenutno čeka početak suđenja, javlja BIRN.