Odbrana uhapšenih u akciji “Rez”: Floskule o terorističkoj organizaciji

BiH

akcija rez terorizam

Nakon puštanja iz pritvora osmorice osumnjičenih za planiranje terorističkog napada, Državno tužilaštvo je otkrilo da je istraga pri kraju te da se uskoro može očekivati podizanje optužnice. S druge strane, odbrana osumnjičenih tvrdi da „nema terorističke organizacije“, te da su sve floskule.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kazao je da se uskoro očekuje kraj istrage protiv Elvira Muratovića, Kemala Murića, Semira Salkovića, Zulfe Alajbegovića, Edina Tabakovića, Darka Pece, Elvira Mašića i Adisa Kešana, koji su uhapšeni krajem prošle godine zbog sumnje za učešće u terorizmu, javlja BIRN-Justice Report.

Ta osmorica osumnjičenih su juče pušteni iz pritvora u kojem su proveli mjesec dana po prijedlogu Tužilaštva BiH.

„Mjera kućnog pritvora i mjere zabrane su dovoljne“, rekao je Grubešić.

Ti osumnjičeni, tvrdi Tužilaštvo, prijetili su da će u Sarajevu za Novu godinu eksplozivnom napravom ubiti oko 100 ljudi i dva policajca.

Nakon hapšenja, tužilac Dubravko Čampara je kazao da su osumnjičeni dolazili u objekat u sarajevskom naselju Briješće koji su nazivali mesdžidom, i da je tu pronađena zastava Islamske države. Dodao je da u pretresu objekata prilikom hapšenja eksploziv nije pronađen.

Advokati osumnjičenih su izrazili sumnju da će u ovom predmetu doći do osuda.

„Sve ostaje u sferi nagađanja i teorije. Nema organizacije, sve su floskule“, rekao je Rusmir Karkin, branilac osumnjičenog Muratovića.

Midhat Kočo, branilac osumnjičenog Zulfe Alajbegovića, nakon hapšenja je kazao da je njegov klijent samo vjernik.

„Zulfo mi je rekao: “Idem i ići ću. Molim se Bogu. Nikome zlo ne mislim” – kazao je Kočo.

U tom predmetu Tužilaštvo je prvobitno naložilo i hapšenje Admira Ahmetovića, Bilala Dervišića i Nermina Ćuprije, ali oni su pušteni odmah nakon ispitivanja, navodi BIRn-Justice Report.