BiH

Naša stranka

Odgađanjem sjednice Parlamenta FBiH Zaimović prikriva netransparentan rad Vlade

19/05/2020

Ako Vlada bojkotuje Parlament, da li će Parlament bojkotovati ovakvu Vladu, pitaju se u Našoj stranci

Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, rekao je da je sa predsjednicima opozicionih klubova dogovorio da se sjednica o nabavci respiratora i drugim javnim nabavkama održi poslije Bajrama. Iz Naše stranke ističu da s njihovim klubom nije razgovarao niti bi na to pristali:

„Naša stranka je drugi po veličini opozicioni klub u Parlamentu FBiH i kad Zaimović kaže da je razgovarao s nekim od predsjednika opozicionih klubova vrlo lako se može pomisliti da je razgovarao i sa našom predsjednicom Sabinom Ćudić. Tog razgovora nije bilo niti bi dobio našu saglasnost za odgađanje sjednice o ovako važnoj temi. Parlament ne smije biti paravan za netransparentan rad Vlade u šta je Zaimović ovim odgađanjem pretvara. On kao izgovor za odgađanje koristi činjenicu da Vlada nije pripremila materijale. To je povod više za održavanje sjednice, da u još većoj mjeri ukažemo na neodgovornost Vlade ali i da pitamo Zaimovića koje je napore uložio i koji pritisak izvršio da Vlada svoje obaveze prema Parlamentu izvrši. Ako Vlada bojkotuje Parlament, da li će Parlament bojkotovati ovakvu Vladu? Sramotno je da se umjesto razmišljanja o ovakvim pitanjima Zaimović bavi nalaženjem izgovora za što kasnije suočavanje javnosti s posljedicama netransparentnih javnih nabavki koje već više od mjesec dana skandaliziraju bh. javnost. On kupuje vrijeme Vladi, ali najveći problem u tome je što i opoziciju proglašava svojim saučesnikom.

Nismo dio Zaimovićeve priče i nećemo nikad biti. Upravo je opozicija držala na životu Parlament tematskim sjednicama, to smo pokušali i sada. Nismo dali pristanak ni na kakve odgode jer bismo time također pristali da budemo privjesak nemuštoj Vladi koja je pokazala sve osim spremnost za transparentan rad, uvažavanje parlamenta i mišljenja struke.“

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.