Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odgođen početak suđenja Lijanovićima i drugim

jerko ivankovic lijanovic hapsenje

Državni sud odgodio je početak suđenja Jerku Ivankoviću-Lijanoviću i devetero drugih optuženih za organizovani kriminal, pranje novca i porezne utaje, dok se ne dostave imena pravnih zastupnika firmi koje obuhvaća optužnica, prenosi BIRN.

Sud BiH je Odbranama dao rok od tri dana da dostave imena pravnih zastupnika.

Jerko Ivanković–Lijanović koji je zastupao firmu “Lijanovići” je rekao da u ovoj pravnoj firmi nema uposlenih, a optuženi Milorad Bahilj da firma “Mi-MO” više ne postoji, nakon čega je Sud BiH Odbranama naložio da o tome dostave dokaze.

Optužnica Jerka, Slavu i Jozu Ivanković-Lijanovića, Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željku Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakota, Mirka Galića i Miroslava Čolaka tereti da su kao grupa za organizirani kriminal izbjegli da plate porez u iznosu od oko 200.000 konevrtibilnih maraka. Jerko, Slavo i Jozo Ivanković-Lijanović, kao i Čolak su optuženi za pranje novca, dok su Bahilj, Slišković, Mikulić, Kvesić, Šakota i Galić za neplaćanje poreza.

Pored njih, Državno tužilaštvo tereti firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum” za neplaćanje poreza u periodu od 2007. do 2012. godine.

Suđenje bi trebalo početi za sedam dana, 18. oktobra.