BiH

naša posla

Odgodili šestu sjednicu Parlamenta FBiH, pa započeli sedmu

29/10/2019

Odgoda je dogovorena na sjednici Kolegija Doma tokom pauze koju je nedugo po otvaranju sjednice tražio Klub zastupnika Stranke demokratske akcije radi usuglašavanja

Iako je formalno otvorena danas, šesta redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je odgođena. Novi termin bit će poznat naknadno.

Odgoda je dogovorena na sjednici Kolegija Doma tokom pauze koju je nedugo po otvaranju sjednice tražio Klub zastupnika Stranke demokratske akcije radi usuglašavanja.

Nezvanično je to protumačeno kao usuglašavanje u vezi s dnevnim redom za koji je bio predložen set zakona iz fiskalne politike, među njima zakon o porezu na plaće u FBiH i zakon o doprinosima.

Nakon pauze, odnosno zasjedanja Kolegija, predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović je obrazložio da je uz navedene zakone podnesen veliki broj amandmana zastupnika i da zastupnički klubovi nekih stranaka smatraju da fiskalno zakonodavstvo nije moguće razmatrati dok Parlamentu ne bude predočena i prateća simulacija mogućih ekonomskih efekata u budućoj njegovoj primjeni.

Šesta redovna sjednica odgađana je još jednom dosad, 9. oktobra, kada je također nezvanično komentirano da nema saglasnosti koalicionih partnera o predloženim zakonima o porezu na dohodak i doprinosima.

Počela sedma sjednica

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH počeo je sedmu sjednicu na kojoj će razmatrati više zakona po hitnom postupku, izvještaje o radu u proteklim godinama nekoliko federalnih institucija, agencija ili preduzeća.

Sedma sjednica otvorena je nakon što je odgođena šesta sjednica, čiji će novi termin biti poznat naknadno.

Od predloženih zakonskih akata, hitna procedura je predložena za izmjene Zakona o nasljeđivanju u FBiH, Zakona o registraciji poslovnih subjekata, Zakona o stvarnim pravima, Porodičnog zakona FBiH te Zakona o zemljišnim knjigama i Zakona o notarima u FBiH.

Zakon o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca predložen je u formi nacrta.

Institucije i preduzeća čije izvještaje o radu treba razmotriti su Federalno pravobranilaštvo, Elektroprivreda d.d. Sarajevo i Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar.

Prema najavi, pred zastupnicima će na sedmoj redovnoj sjednici također biti izvještaji o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u Federaciji BiH, počev od druge polovine 2016. godine do kraja 2018., kao i izvještaji o proteklom dvogodišnjem djelovanju i realizaciji finansijskih planova Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Prateći su izvještaji o radu Nadzornog odbora tog fonda.

Federalni zavod za zapošljavanje podnijet će izvještaje o radu u 2017. i 2018. godini, kao i Regulatorna komisija za električnu energiju (FERK) za lanjski rad i finansijski plan u ovoj godini.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.