BiH

sud boh

Odgođen početak suđenja “ravnogorcima” zbog “Vojvodinog” zdravstvenog stanja

14/06/2021

Razlog je, kako je naveo Perić, jer jedna od stranaka u postupku ima korona virus. Ovo je drugi put da se iz istog razloga odgađa suđenje

Početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću zvanom “Krvce” i “Čiča”, Slavku Aleksiću zvanom “Vojvoda” i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada, odgođen je zbog zdravstvenog stanja optuženog Aleksića, javlja BIRN.

“Ročište u predmetu Dušan Sladojević i drugi je odgođeno po molbi branioca drugooptuženog, a zbog zdravstvenog stanja njegovog branjenika”, naveli su u Državnom sudu.

Početak suđenja Sladojeviću, Aleksiću i Lečiću je i ranije, odnosno 21. aprila 2021. godine bio odgođen, kako su tada obrazložili u Sudu BiH, “zbog rizika i okolnosti izazvanih pandemijom virusa COVID-19”.

Optuženi se, kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, terete da su 10. marta 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u ovom gradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke poznatom kao “Draževina”, te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

“Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, Sladojević kao predsjednik ‘Ravnogorskog pokreta Republike Srpske’ i Aleksić su sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret”, naveli su ranije u Tužilaštvu.

Lečić se tereti da je prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.